Villmanstrand

Artikkelstart

Villmanstrand er en bykommune i Finland, i landskapet Södra Karelen (finsk: Etelä-Karjala), ved Saimaas sørbredde. Kommunen har 72 986 innbyggere i 2016, et landareal på 1433 kvadratkilometer og er enspråklig finsk.

Faktaboks

Også kjent som
Finsk: Lappeenranta

Villmanstrand var på 1500- og 1600-tallet det østlige Finlands viktigste markedsplass der pelsverk og tjære ble omsatt. Byen fikk byrettigheter i 1649, men mistet dem igjen i 1683. Etter et slag i 1741 der svenske styrker tapte for russerne, ble byen brent. Byen tilhørte Russland i årene 1743–1811. Etter andre verdenskrig har Villmanstrand overtatt Viborgs rolle som senter for sørlige Karelen.

Tilknytning til innsjøområdet i nord, Saimaakanalen mot Østersjøen og Viborg gjør byen til et samferdselsknutepunkt. Byen har jernbaneforbindelse til Helsingfors og St. Petersburg og en internasjonal flyplass.

Villmanstrand er en av Finlands viktigste turistbyer, med rester av det gamle festningsverket Linnoitus som i dag er museum, der Finlands eldste bevarte ortodokse kirke fra 1875 ligger.

Etter jernteppets fall i 1989 har grensehandelen blomstret opp, og et stort antall russere drar over for å handle. Foruten offentlig forvaltning og utdannelse finnes arbeidsplassene innen skog- og bygningsindustrien.

Villmanstrand er vennskapsby med Drammen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg