Villmanstrand er en bykommune i Finland, i landskapet Södra Karelen (finsk: Etelä-Karjala), ved Saimaas sørbredde. Kommunen har 72 986 innbyggere i 2016, et landareal på 1433 kvadratkilometer og er enspråklig finsk.

Villmanstrand var på 1500- og 1600-tallet det østlige Finlands viktigste markedsplass der pelsverk og tjære ble omsatt. Byen fikk byrettigheter i 1649, men mistet dem igjen i 1683. Etter et slag i 1741 der svenske styrker tapte for russerne, ble byen brent. Byen tilhørte Russland i årene 1743–1811. Etter andre verdenskrig har Villmanstrand overtatt Viborgs rolle som senter for sørlige Karelen.

Tilknytning til innsjøområdet i nord, Saimaakanalen mot Østersjøen og Viborg gjør byen til et samferdselsknutepunkt. Byen har jernbaneforbindelse til Helsingfors og St. Petersburg og en internasjonal flyplass.

Villmanstrand er en av Finlands viktigste turistbyer, med rester av det gamle festningsverket Linnoitus som i dag er museum, der Finlands eldste bevarte ortodokse kirke fra 1875 ligger.

Etter jernteppets fall i 1989 har grensehandelen blomstret opp, og et stort antall russere drar over for å handle. Foruten offentlig forvaltning og utdannelse finnes arbeidsplassene innen skog- og bygningsindustrien.

Villmanstrand er vennskapsby med Drammen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.