Fredrik 2 - 1194-1250

Faktaboks

Fredrik 2
Fredrik II
født:
1194
død:
1250

Fredrik 2 og sultanen av Jerusalem under det femte korstog. Bokmaleri.

Av /KF-arkiv ※.

Fredrik 2 var sønn av Henrik 6, og ble i 1197 konge av Sicilia. I 1212 ble han sendt til Tyskland av Innocens 3 og valgt til tysk konge. Han ble valgt til tysk-romersk keiser i 1220.

Fredrik vokste opp i en arabisk-italiensk blandingskultur og stod Tyskland fjernt. På Sicilia, hvor han for det meste bodde, skapte han en sterk militær- og embetsstat, som i mye var forut for sin tid. I Tyskland søkte han bare soldater, og gav fyrstene vidtgående rettigheter, men svekket derved kongemakten. Likevekten fra Fredrik 1s tid lot seg ikke bevare. Fredrik lå i stadig strid med paven. Han var bannlyst da han foretok det femte korstog i 1228 og slo i 1237 lombardene, som stod i forbund med paven, ved Cortenuova. Målet var å legge hele Italia under keiserdømmet, men keiserens makt i Tyskland var mindre enn før, særlig fordi hans innflytelse på bispevalgene var minsket.

I 1245 erklærte Innocens 4 ham for avsatt. Dette ble signalet til reisning blant Fredriks motstandere i Tyskland, hvor to motkonger ble valgt, den ene etter den andre. Fredrik fortsatte kampen inntil sin død i Sør-Italia.

Fredrik 2 blendet samtid og ettertid ved sin glimrende begavelse og sin merkelig sammensatte personlighet. Ved hans hoff hersket arabisk lærdom og orientalsk livsnytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg