Frankfurt lufthavn
Av /pixabay.com.

Frankfurt internasjonale lufthavn er en flyplass i Tyskland, og Europas sjette mest trafikkerte sivile lufthavn. Lufthavnen er i tillegg et stort knutepunkt for godsfrakt, og er en av Europas største lufthavner for fraktefly.

Faktaboks

Også kjent som

Rhein-Main-Flughafen

FRA

Frankfurt internasjonale lufthavn ligger i den tyske delstaten Hessen, hvor Frankfurt am Main er hovedsentrum. Lufthavnen ligger cirka 12 km sydvest fra byens sentrum.

I 2022 reiste i underkant av 50 millioner passasjerer gjennom Frankfurt lufthavn.

Lufthansa Airbus A380 ved Frankfurt internasjonale lufthavn

Historie

SAS avgang Frankfurt
SAS avgang Frankfurt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Den første lufthavnen i Frankfurt ble åpnet i bydelen Bockenheim i 1912, etter at verdens første flyselskap så dagens lys nettopp i denne byen. Selskapet DELAG (Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft) hadde behov for en hjemmebase, og bygget denne lufthavnen, som de første årene først og fremst ble benyttet til luftskip. Den ble noe utvidet til bruk for større fly umiddelbart etter første verdenskrig.

På 1920-tallet etablerte også Deutsche Luft Hansa seg med rutetrafikk, og lufthavnen i Bockenheim ble raskt for liten. Planer ble derfor lagt, og i 1930 ble det godkjent bygging av ny lufthavn i skogområdet sørvest for Frankfurt, i området Schwanheim. Som følge av den store, økonomiske depresjonen i Europa ble planene lagt til side, og ikke tatt frem igjen før sent i 1933.

Lufthavnen fikk først navnet Flug- und Luftschiffhafen Rhein-Main, og åpnet 8. juli 1936. I tillegg til en ordinær flyplass var den også hjemmebase for de to største tyske luftskipene; Graf Zeppelin og Hindenburg.

Luftskipet Hindenburg eksploderte 6. mai 1937 på vei mellom Frankfurt og New York, og 36 passasjerer omkom. Dette markerte slutten på luftfartstrafikken med luftskip, og flyplassen er etter dette hovedsakelig blitt benyttet til ordinær flytrafikk.

Lufthavnen har nærmest kontinuerlig vært under utvidelse siden den ble åpnet.

Lufthavnområdets sydlige del var fra 1947 til 2005 hjemmebase for USAs luftforsvar i Europa (USAF). Frankfurt er i dag også hovedbase for det tyske flaggselskapet Lufthansa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg