Folkeregisteret inneholder viktige opplysninger om personer som er eller har vært bosatt i Norge.

Det norske Folkeregisteret inneholder et fødselsnummer (elleve siffer) for alle bosatte i landet siden 1. oktober 1964, og informasjon om blant annet personens navn, fysisk og digital adresse, foreldre, fødselsdato, fødested, bosted, sivilstand, statsborgerskap og flyttedato. Personer som skal oppholde seg kortere enn seks måneder i landet, kan få tildelt et d-nummer.

I 2020 var det 10,6 millioner personer registrert i Folkeregisteret, og det ble registrert vel 2 millioner endringer i året. Over 2000 virksomheter bruker data fra Folkeregisteret.

Organisering

Folkeregistrering er siden 1991 underlagt Skattedirektoratet, som har ansvaret for innsamling og kvalitetssikring av folkeregisteropplysninger. Distribusjon av opplysningene til offentlige etater, virksomheter og andre brukere er overlatt til selskapet Evry.

Skattekontorene håndterer den lokale registreringen i folkeregisteret, mens Skattedirektoratet er sentral myndighet og behandlingsansvarlig.

I 2021 ble det foretatt en modernisering av Folkeregisteret som gjorde at innlegging og uthenting av opplysninger fra registeret enklere, med en viss grad av selvbetjening for bruk av egne opplysninger.

Lov

I Norge var det etter lov av 24. juni 1915 kommunestyret som traff beslutning om at det skulle opprettes folkeregister i kommunen. Ved lov av 15. november 1946 ble folkeregistrering obligatorisk i alle kommuner. Folkeregisteret i Oslo ble opprettet i 1906.

En ny lov om folkeregistrering trådte i kraft i oktober 2017 og skal sørge for modernisert adgang til tjenestene gjennom digitalisering, mer åpenhet omkring opplysninger som ikke er taushetbelagt og enklere adgang til opplysninger for flere brukergrupper.

Regler

Noen av reglene for folkeregistrering gjelder flytting og ekteskap: All flytting skal meldes til folkeregisteret tidligst 31 dager før flytting og senest innen 8 dager etter at du har flyttet. Opphold i utlandet av minst 6 måneders varighet skal før utreisen meldes til bostedets folkeregister.

Før man gifter seg skal Skatteetaten sjekke at man oppfyller vilkårene for ekteskap, og det betyr at det må sendes inn noen opplysninger. Opplysningene gjelder blant annet eventuelt slektskap til ektefellen, om man har barn, eller om man har vært gift før.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg