Evry ASA

Evry ASA, Oslo, er et norsk IT-konsern dannet i 2010 som en fusjon mellom IT-selskapene EDB Business Partner og ErgoGroup. Frem til 24. april 2012 het konsernet EDB ErgoGroup ASA, før det byttet navn til Evry ASA. I juni 2019 avtalte konsernet å fusjonere med finske Tieto. Det nye selskapet, som får navnet Tietoevry, vil få en en samlet omsetning på rundt 30 milliarder kroner og 24 000 medarbeidere.

Konsernet er Norges største og Nordens nest største leverandør av IT-tjenester innenfor drift av datasystemer, utvikling av løsninger, konsulenttjenester og rådgivning med store kundegrupper innen bank og finans, kommunal og statlig sektor, helse, olje og gass, prosessindustri og produksjon.

I 2016 var omsetningen 12,2 milliarder norske kroner og konsernet hadde 8864 ansatte, i følge årsrapporten. Hovedvirksomheten er i Norge og Sverige. Konsernsjef er Björn Ivroth, og styreleder er Göran Lindahl. Direktør for Evry Norge AS er Kolbjørn Haarr. Fram til 2015 var de største aksjonærene i Evry ASA: Posten Norge (40 %), Telenor Business Partner (ca. 30 %) og Folketrygdfondet (nesten 5 %). Staten hadde en stor indirekte aksjekontroll i selskapet. I 2015 ble nesten 90% av aksjene solgt til Lyngen Bidco AS, et selskap som er 100% eid og kontrollert av Apax Partners LLP (Limited Liability Partnership) som er et investeringsselskap med hovedkontor i London. Evry ASA ble tatt av børs i 2015, men er fra 2017 tilbake på børsen.

ErgoGroup

ErgoGroup har sin bakgrunn i Statens Driftssentral for Administrativ Databehandling, som ble etablert i 1972 og i 1986 ble et statlig aksjeselskap under navnet Statens Datasentral AS. Etter oppkjøp av bl.a. TF Data, Oslodata og Statsdata, ble Statens Datasentral i 1995 overtatt av Posten Norge og fikk navnet Posten SDS, fra 2001 Ergogroup. Ergogroup overtok senere flere IT-virksomheter, bl.a. driftsavdelingen til IT-selskapet Ementor (det senere Atea) med virksomhet i Norge og Sverige, IT-selskapet Allianse ASA med hovedvirksomhet hos små og mellomstore bedrifter på Sørvestlandet fra DSD (Det Stavangerske Dampskibsselskab), det svenske IT-selskapet SYSteam og det norske konsulentselskapet Bekk Consulting.

EDB Business Partner

EDB Business Partner ble dannet i 1999 gjennom sammenslutning av Telenor Programvare og selskapet EDB ASA. Overtok i 2000 datadriftleverandøren Fellesdata (sparebankenes datasentral) og ble en stor leverandør til finanssektoren, i 2006 konsulentselskapet Avenir fra Ementor og i 2008 IS Partner fra StatoilHydro. Telenor var majoritetseier i selskapet. EDB ASA ble dannet i 1996 ved en sammenslutning av Landbruksdata og Elektronisk Databehandling AS, det siste grunnlagt i 1961 som en datasentral for forsikringsselskapene Sigyn, Norsk Alliance og Norden.

Ekstern lenke

Kommentarer (2)

svarte Ola Nordal

Jeg har nå oppdatert disse opplysningene. Hilsen Ola i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg