Evry ASA, Oslo, er et norsk IT-konsern dannet i 2010 som en fusjon mellom IT-selskapene EDB Business Partner og ErgoGroup. Frem til 24. april 2012 het konsernet EDB ErgoGroup ASA, før det byttet navn til Evry ASA. Konsernet er Norges største og Nordens nest største leverandør av IT-tjenester innenfor drift, løsninger, konsulenttjenester og rådgivning med store kundegrupper innen bank og finans, kommunal og statlig sektor, helse, olje og gass, prosessindustri og produksjon.

Omsetningen er ca. 13 milliarder kroner med rundt 10 000 ansatte fordelt på 135 kontorer i 16 land (2011), men hovedvirksomheten er i Norge og Sverige. Konsernsjef er Terje Mjøs (tidligere administrerende direktør i ErgoGroup), styreleder er Arve Johansen. Største aksjonærer er Posten Norge (40 %), Telenor Business Partner (ca. 30 %) og Folketrygdfondet (nesten 5 %). Staten har således en stor indirekte aksjekontroll i selskapet.

ErgoGroup har sin bakgrunn i Statens Driftssentral for Administrativ Databehandling, som ble etablert i 1972 og i 1986 ble et statlig aksjeselskap under navnet Statens Datasentral AS. Etter oppkjøp av bl.a. TF Data, Oslodata og Statsdata, ble Statens Datasentral i 1995 overtatt av Posten Norge og fikk navnet Posten SDS, fra 2001 Ergogroup. Ergogroup overtok senere flere IT-virksomheter, bl.a. driftsavdelingen til IT-selskapet Ementor (det senere Atea) med virksomhet i Norge og Sverige, IT-selskapet Allianse ASA med hovedvirksomhet hos små og mellomstore bedrifter på Sørvestlandet fra DSD (Det Stavangerske Dampskibsselska), det svenske IT-selskapet SYSteam og det norske konsulentselskapet Bekk Consulting.

EDB Business Partner ble dannet i 1999 gjennom sammenslutning av Telenor Programvare og selskapet EDB ASA. Overtok i 2000 datadriftleverandøren Fellesdata (sparebankenes datasentral) og ble en stor leverandør til finanssektoren, i 2006 konsulentselskapet Avenir fra Ementor og i 2008 IS Partner fra StatoilHydro. Telenor var majoritetseier i selskapet. EDB ASA ble dannet i 1996 ved en sammenslutning av Landbruksdata og Elektronisk Databehandling AS, det siste grunnlagt i 1961 som en datasentral for forsikringsselskapene Sigyn, Norsk Alliance og Norden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.