Oslo, var tidligere et norsk IT-konsern som høsten 2019 fusjonerte med finsk-svenske Tieto til TietoEvry.

Evry ble dannet i 2010 som en fusjon mellom IT-selskapene EDB Business Partner og ErgoGroup. Frem til 24. april 2012 het konsernet EDB ErgoGroup ASA, før det byttet navn til Evry ASA. I juni 2019 avtalte konsernet å fusjonere med finske Tieto. Det nye selskapet TietoEvry har en en samlet omsetning på rundt 30 milliarder kroner og 24 000 medarbeidere.

Evry var Norges største og Nordens nest største leverandør av IT-tjenester innenfor drift av datasystemer, utvikling av løsninger, konsulenttjenester og rådgivning med store kundegrupper innen bank og finans, kommunal og statlig sektor, helse, olje og gass, prosessindustri og produksjon.

I 2016 var omsetningen 12,2 milliarder norske kroner og konsernet hadde 8864 ansatte. Hovedvirksomheten var i Norge og Sverige. Konsernsjef var Björn Ivroth og styreleder Göran Lindahl. Direktør for Evry Norge AS var Kolbjørn Haarr. Fram til 2015 var de største aksjonærene i Evry ASA: Posten Norge (40 prosent), Telenor Business Partner (rundt 30 prosent) og Folketrygdfondet (nesten fem prosent). Staten hadde en stor indirekte aksjekontroll i selskapet. I 2015 ble nesten 90 prosent av aksjene solgt til Lyngen Bidco AS, et selskap som er 100 prosent eid og kontrollert av Apax Partners LLP (Limited Liability Partnership) som er et investeringsselskap med hovedkontor i London.

ErgoGroup

ErgoGroup hadde sin bakgrunn i Statens Driftssentral for Administrativ Databehandling, som ble etablert i 1972 og i 1986 ble et statlig aksjeselskap under navnet Statens Datasentral AS. Etter oppkjøp av blant annet TF Data, Oslodata og Statsdata, ble Statens Datasentral i 1995 overtatt av Posten Norge og fikk navnet Posten SDS, fra 2001 Ergogroup.

Ergogroup overtok flere IT-virksomheter, blant annet driftsavdelingen til IT-selskapet Ementor (det senere Atea) med virksomhet i Norge og Sverige, IT-selskapet Allianse ASA med hovedvirksomhet hos små og mellomstore bedrifter på Sørvestlandet fra DSD (Det Stavangerske Dampskibsselskab), det svenske IT-selskapet SYSteam og det norske konsulentselskapet Bekk Consulting.

EDB Business Partner

EDB Business Partner ble dannet i 1999 gjennom sammenslutning av Telenor Programvare og selskapet EDB ASA. EDB overtok i 2000 datadriftleverandøren Fellesdata (sparebankenes datasentral) og ble en stor leverandør til finanssektoren, i 2006 konsulentselskapet Avenir fra Ementor og i 2008 IS Partner fra StatoilHydro. Telenor var majoritetseier i selskapet.

EDB ASA ble dannet i 1996 ved en sammenslutning av Landbruksdata og Elektronisk Databehandling AS, det siste grunnlagt i 1961 som en datasentral for forsikringsselskapene Sigyn, Norsk Alliance og Norden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Kjell Bratbergsengen

Artikkelen trenger en oppdatering av eier og direktør.

svarte Ola Nordal

Jeg har nå oppdatert disse opplysningene. Hilsen Ola i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg