register

Artikkelstart

Register er en systematisk ordnet liste over individer eller enheter som hører til en bestemt gruppe eller kategori; eller et område, skala som noe spenner over.

Faktaboks

Uttale
regˈister
Etymologi
av latin ‘føre inn’

Register er en offisiell fortegnelse ført av en myndighet, for eksempel folkeregister, handelsregister eller skipsregister.

Register er også en oftest alfabetisk ordnet person- eller sakliste til en bok, gjerne et større verk.

Musikk

Register er sangstemmens tonehøydeområder. Se register – sang.

Et register er en del av tonehøydeomfanget på et instrument. For eksempel har klarinetten et høyt og et lavt register med ulik klangkarakter. Se register – instruments tonehøydeomfang.

På klaviaturinstrumenter (orgel, cembalo, harmonium, trekkspill) er register betegnelse for hvert sett piper eller strenger med samme klangfarge, og for mekanismen som setter dem i funksjon. Se register – på klaviaturinstrumenter.

Kunst

Med register mener man rekken eller trinnene av fargetoner som følger etter hverandre i et maleri. Se register – fargetoner.

IT

Innen IT har register to ulike betydninger: Prosessorens aller innerste datalager som brukes til holde data under utførelse av instruksjoner; og en samling data på permanent datalager. Se register – IT.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg