register

Register er en systematisk ordnet liste over individer eller enheter som hører til en bestemt gruppe eller kategori; eller et område, skala som noe spenner over.

Faktaboks

uttale:
regˈister
etymologi:
av latin ‘føre inn’

Register er en offisiell fortegnelse ført av en myndighet, for eksempel folkeregister, handelsregister eller skipsregister.

Register er også en oftest alfabetisk ordnet person- eller sakliste til en bok, gjerne et større verk.

Musikk

Register er sangstemmens tonehøydeområder. Se register – sang.

Et register er en del av tonehøydeomfanget på et instrument. For eksempel har klarinetten et høyt og et lavt register med ulik klangkarakter. Se register – instruments tonehøydeomfang.

På klaviaturinstrumenter (orgel, cembalo, harmonium, trekkspill) er register betegnelse for hvert sett piper eller strenger med samme klangfarge, og for mekanismen som setter dem i funksjon. Se register – på klaviaturinstrumenter.

Kunst

Med register mener man rekken eller trinnene av fargetoner som følger etter hverandre i et maleri. Se register – fargetoner.

IT

Innen IT har register to ulike betydninger: Prosessorens aller innerste datalager som brukes til holde data under utførelse av instruksjoner; og en samling data på permanent datalager. Se register – IT.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg