Fjøløy fyr

Fjøløy fyr i Boknafjorden
Fjøløy fyr i Boknafjorden

Artikkelstart

Fjøløy fyr er en fyrstasjon på vestsiden av Fjøløy i Boknafjorden i Stavanger kommune, i Rogaland. Den ble opprettet som ledfyr i 1849 og automatisert og avbemannet i 1977.

  • Tårnets høyde: 6,9 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 17,5 meter
  • Lysvidde: 13,3 nautiske mil
  • Lyskarakter lykt: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den står på. Navnet kommer av at øya har en berggrunn som minner om en stabel fjøler.

Historikk

På 1800-tallet foregikk det et meget rikt sildefiske i Boknafjorden, og i 1849 ble det derfor satt opp et enkelt, lite fyr på Fjøløy for å veilede fiskerne. Det første fyrlyset var svært enkelt og brant bare to måneder hver vinter. Men behovet økte, og i 1855 brant det i ti måneder.

Det viste seg at lyset også gjorde god nytte for sjøfarende som ville finne leia til Stavanger. Det midlertidige fyret ble i 1867 derfor erstattet av et permanent og kraftigere fyr. Dette ble bygget som et familiefyr, og i 1882 ble det montert en ny og kraftigere lykt. I 1939 fikk Fjøløy fyr elektrisk strøm og ble utstyrt med radiofyr. I 1954 ble det bygget ny bolig for fyrvokteren og et nytt fyrtårn i betong.

Etter at fyrvokteren gikk av med pensjon i 1977, ble Fjøløy fyr automatisert og avbemannet, men ble ikke stående tomt. Fyrvokteren fikk nemlig lov til å bli boende der som pensjonist. Fjøløy fyr ble derfor godt tatt vare på og er nå representasjonslokaler for Kystverket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg