Firerbanden var et oppnavn på de fire lederne for den toneangivende ultraradikale fraksjonen i Kina under kulturrevolusjonen (1966–1976). Mao Zedongs kone, Jiang Qing, ble betraktet som anføreren. De øvrige medlemmene var tidligere visestatsminister Zhang Chunqiao, tidligere viseformann Wang Hongwen og kulturrevolusjonens propagandasjef Yao Wenyuan.

Firerbanden ble arrestert 6. oktober 1976 ved en aksjon ledet av Hua Guofeng. I januar 1981 ble de fire dømt av en særdomstol. Anklagen omfattet mishandling og drap på politiske motstandere, samt blant annet planer om statskupp.

Jiang Qing og tidligere visestatsminister Zhang Chunqiao ble dømt til døden, men dommene ble senere omgjort til livsvarig fengsel. Tidligere viseformann Wang Hongwen fikk livsvarig fengsel og kulturrevolusjonens propagandasjef, Yao Wenyuan, fikk fengsel i 20 år.

Alle firerbandens medlemmer er nå døde. Jiang Qing begikk selvmord i 1991 og Wang Hongwen døde i fengsel i 1992. Zhang Chunqiao ble på grunn av helseproblemer løslatt i 1998 og satt i husarrest i Shanghai til han døde i 2005. Yao Wenyuan ble løslatt i 1996 og døde i 2005.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.