Jiang Qing

Faktaboks

Jiang Qing

Chiang Ching

Uttale
tʃiaŋ tkjiŋ
Født
19. mars 1914, Zhucheng, Shandong
Død
14. mai 1991, Beijing
Mao Zedongs kone, Jiang Qing, ble betraktet som anføreren av Firerbanden.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Jiang Qing som ung, bilde fra avis.
Jiang Qing
Av .

Artikkelstart

Jiang Qing, også skrevet Chiang Ching, var en kinesisk politiker. Hun er mest kjent som leder for Firerbanden under kulturrevolusjonen.

Jiang ble født i Shandong. Hun gikk på teaterskole i Shanghai, hvor hun debuterte som Henrik Ibsens Nora i Et dukkehjem og spilte i flere filmer.

Jiang var gift med den kinesiske kommunistlederen Mao Zedong fra 1939 til 1976. Hun sluttet seg til kommunistpartiet i 1937 og fikk i 1950 sitt første verv i propagandaavdelingen for film. Hun kom i en fremtredende posisjon i 1966 som leder for kulturrevolusjonen, der hun var meget aktiv på den ekstreme fløyen. Jiang var også medlem av politbyrået i årene 1969–1976.

Etter Maos død ble Jiang arrestert sammen med sine nærmeste medarbeidere, kalt Firerbanden, og anklaget for blant annet å ha planlagt statskupp. Under rettssaken nektet hun seg skyldig og kom med kraftige angrep på dommerne. I januar 1981 ble hun dømt til døden med to års prøvetid; dommen ble etter to år omgjort til livsvarig fengsel. Jiang begikk selvmord i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg