Film i Israel

Artikkelstart

På grunn av sine mange religiøse minnesmerker og valfartssteder var Palestina gjenstand for stor interesse fra filmpionerer fra mange land. Den første fiksjonsfilmen laget i Palestina var den amerikanske produksjonen From the Manger to the Cross (1912), i regi av Sidney Olcott.

Etter at britene overtok Jerusalem i 1917 begynte en produksjon av nyhetsfilmer. Nathan Axelrod startet i 1927 produksjonsselskapet Moledet, som laget filmavis og produserte den første helaftens spillefilmen, Vandreren Odet (1933). Også Baruch Agadati produserte nyhetsfilmer. Ephraim Kishon skapte seg et navn i 1960-årene.

Den israelske staten etablerte tidlig to organer, Geva og Herzeliyyah, for å ta seg av dokumentar- og informasjonsfilm. Spillefilmproduksjonen forble beskjeden, men Moshe Mizrahi fikk internasjonal suksess med La Vie devant soi (Med livet foran seg, 1977), som ble laget i Frankrike. Av samme generasjon er Uri Zohar, Boaz Davidson og Assi Dayan.

I 1970- og 1980-årene ble Menahem Golan og Yoram Globus internasjonale produsenter av underholdningsfilm. I 1990-årene gjorde kvinnelige regissører som Dalia Hager med Sommeren med Erika (1991) og Ayeleth Menahemi og Nirith Yaron med Fortellinger fra Tel Aviv (1992) seg bemerket. Tross sviktende statlig støtte og vanskelige forhold har Amos Gitai siden fått internasjonal oppmerksomhet med blant annet kvinneskildringen Kadosh (1999) og krigsdramaet Kippur (2000).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg