Auguste (1862-1954) og Louis (1864-1948) Lumière fra Lyon i Frankrike, best kjent som Brødrene Lumière, var franske forskere på det fototekniske området og er best kjent som oppfinnerne av kinematografen.

Auguste og Louis Lumière var sønn av maleren og fotografen Antoine Lumière. Brødrene viste fremragende talent innen vitenskap allerede på skolen. Louis fant opp en metode for kommersielt å produsere fotografiske plater og med farens økonomiske assistanse åpnet de en fabrikk som fikk umiddelbar suksess. I 1894 produserte de femten millioner fotografiske plater årlig. Etter at faren hadde fått demonstrert Thomas Edisons kinetoskop begynte brødrene å forske på kombinasjonen animasjon og projeksjon. Louis fant løsningen som ble patentert i 1895.

Brødrene Lumière konstruerte verdens første kinematograf, som ble offentlig demonstrert første gang 28. desember 1895, og markerte dermed begynnelsen på kinohistorien. De fortsatte hele sitt liv å arbeide med filmens problemer, blant annet widescreen og fargefilm.

Brødrene Lumière er også kjent for grunnleggende arbeider i fargefotografi, blant annet autokrommetoden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.