Filipstadeksplosjonen

Ødeleggelsene i Filipstad etter eksplosjonen.
Av /Riksarkivet.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Filipstadeksplosjonen var en eksplosjon i Vika i Oslo 19. desember 1943. Ved siden av eksplosjonskatastrofen i Bergen 20. april 1944 var dette den største katastrofen i sitt slag under okkupasjonen av Norge.

Eksplosjonen

Filipstadeksplosjonen inntraff klokken 14.45 under lossing av ammunisjon fra D/S Selma, som kom fra Danmark. Utover ettermiddagen eksploderte over 800 tonn ammunisjon og anrettet store ødeleggelser. 60 dekar av Filipstadområdet ble fullstendig rasert som følge av eksplosjoner og branner. Den eksplosjonsartede brannen spredte seg fra havneområdet til bebyggelse ved Skillebekk og Framnes, og 405 bygninger ble ødelagt. Helt inn i Nordmarka merket man eksplosjonen, da vindusrutene på Skjennungstua ble knust. Etter eksplosjonene ble Selma slept fra kai for at resten av ammunisjonen skulle losses over i et annet skip, men en ny eksplosjon inntraff 11. januar 1944, og Selma sank mellom Nesoddlandet og Bygdøy.

Årsaker

Eksplosjonen kan ha skyldtes et tidsinnstilt sprenglegeme, anbrakt i en av ammunisjonskassene før båten kom til Oslo, eller sabotasje etter at båten hadde lagt til kai. Offisielt ble eksplosjonene presentert som en ulykke. Ingen tok heller på seg ansvaret for en eventuell sabotasje, kanskje på grunn av de store skadene. Det ble heller ikke iverksatt represalier fra tyskerne, trolig fordi det også forelå mistanke om sabotasje i egne rekker.

Tap

Det samlede skadebeløpet etter eksplosjonen ble beregnet til 30 millioner kroner. I alt 45 nordmenn, hvorav 5 brannfolk, ble drept og 400 såret. Tallet på drepte tyskere var trolig cirka 75.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg