Faktaboks

Uttale
faif
St. Andrews Castle
Ruinene av St. Andrews Castle utenfor byen Saint Andrews, Fife, Skottland.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Fife er en kommune og et tidligere grevskap i Storbritannia, i det østlige Skottland ved Nordsjøen, som omfatter størstedelen av halvøya mellom Firth of Forth og Firth of Tay. Fife har 365 198 innbyggere (2011) og et areal på 1325 kvadratkilometer. Administrasjonssentrum er Glenrothes, og de største byene er Dunfermline og Kirkcaldy.

Landskapet er flatt eller bølgeformet. Lomond Hills i vest når opp i 522 meter over havet og er det høyeste punktet i Fife. Elven Eden renner norøstover gjennom hjertet av Fife og har utløp nær Saint Andrews. Langs elven finnes noen av Fifes beste jordbruksarealer, mens det i sør og vest ligger kullfelter. I dag kan Fife grovt sett deles i det industrielle sørvest og landbruket i nordøst. De viktigste avlingene er bygg, havre, hvete, poteter og grønnsaker, mens husdyrholdet inkluderer sau, fjærkre, storfe og melkekyr. Fiskerivirksomheten i Fife er sterkt redusert, og finnes i dag hovedsakelig i Anstruther og Saint Monance.

Den industrialiserte delen preges av produksjon av blant annet tekstiler, aluminium, næringsmidler og whisky. Tidligere var kullutvinning en omfattende næring.

Forfatterne Iain Banks og Ian Rankin, poeten William Tennant, statsminister Gordon Brown og industrimannen Andrew Carnegie er alle fra Fife.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg