Gordon Brown

Faktaboks

Gordon Brown
James Gordon Brown
Uttale
braun
Født
20. februar 1951
Av .
Lisens: OGL v1.0

Artikkelstart

Gordon Brown er en britisk (skotsk) politiker for Labour Party. Han var Storbritannias statsminister og leder av Labour Party i perioden 2007–2010.

Brown kommer fra Glasgow og er utdannet historiker ved Universitetet i Edinburgh. Han arbeidet blant annet som journalist i skotsk fjernsyn før han ble politiker på heltid. Han var medlem av Underhuset i årene 1983–2015, finanspolitisk talsmann i skyggeregjeringen i 1992–1997, og finansminister i Storbritannia i 1997–2007.

Som finansminister fikk Brown både ansvaret og æren for det økonomiske oppsvinget i Storbritannia. Han var i hele perioden ansett som nummer to i partiet, og det ble etter hvert en belastning for ham at han etter valget i 2005 til stadighet ble konfrontert med når – og om – han skulle etterfølge Tony Blair som statsminister.

Brown overtok omsider som statsminister sommeren 2007. Han fikk imidlertid aldri den posisjonen og autoriteten som var nødvendig, og mot slutten av perioden var det tydelig at Labour var preget av regjeringsslitasje. Brown gikk av som partileder og statsminister etter valgnederlaget i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg