Faktaboks

Dunfermline
Uttale
dʌnfˈə:mlin

Dunfermline er en by i Storbritannia, Skottland, i Fife unitær (kommunal) enhet, 20 kilometer nordvest for Edinburgh. Byen har 49 710 innbyggere (2011).

Næringsliv

Fra 1500-tallet begynte man å bryte kull og kalkstein, og under jordbruksrevolusjonen i det 17. og 18. århundre økte etterspørselen etter kalk betydelig. Ettersom kalk ble utvunnet ved å brenne kalkstein med kull som brennstoff, ble Dunfermlime et nøkkelområde for denne produksjonen. Under den industrielle revolusjon ble særlig tekstilproduksjon viktig for byens økonomi. I dag står finansnæringen og varehandelen sentralt, med blant annet Amazons største varehus i Storbritannia.

Kultur og historie

Dunfermline er en av de eldste bosetningene i Skottland, her finnes ruinene av et benediktinerkloster med skotske kongegraver, blant annet Robert Bruces, i tillegg til rester etter jern- og bronsealderbebyggelse. Dunfermline var Skottlands hovedstad fra 1100-tallet og fram til attentatet på Jakob 1 i 1437.

Den amerikanske industrimannen og filantropen Andrew Carnegie ble født i Dunfermline i 1835 og gav byen store gaver. Dunfermline har blant annet sin egen Carnegie Hall. Carnegiefondene har hovedkvarter i byen.

Forfatteren Iain Banks er født i Dunfermline.

Dunfermlime har vært vennskapsby med Trondheim siden 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg