Dunfermline

Artikkelstart

Dunfermline er en by i Storbritannia, Skottland, i Fife unitær (kommunal) enhet, 20 kilometer nordvest for Edinburgh. Byen har 49 710 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
dʌnfˈə:mlin

Næringsliv

Fra 1500-tallet begynte man å bryte kull og kalkstein, og under jordbruksrevolusjonen i det 17. og 18. århundre økte etterspørselen etter kalk betydelig. Ettersom kalk ble utvunnet ved å brenne kalkstein med kull som brennstoff, ble Dunfermlime et nøkkelområde for denne produksjonen. Under den industrielle revolusjon ble særlig tekstilproduksjon viktig for byens økonomi. I dag står finansnæringen og varehandelen sentralt, med blant annet Amazons største varehus i Storbritannia.

Kultur og historie

Dunfermline er en av de eldste bosetningene i Skottland, her finnes ruinene av et benediktinerkloster med skotske kongegraver, blant annet Robert Bruces, i tillegg til rester etter jern- og bronsealderbebyggelse. Dunfermline var Skottlands hovedstad fra 1100-tallet og fram til attentatet på Jakob 1 i 1437.

Den amerikanske industrimannen og filantropen Andrew Carnegie ble født i Dunfermline i 1835 og gav byen store gaver. Dunfermline har blant annet sin egen Carnegie Hall. Carnegiefondene har hovedkvarter i byen.

Forfatteren Iain Banks er født i Dunfermline.

Dunfermlime har vært vennskapsby med Trondheim siden 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg