Saint Andrews

Ruinene av St. Andrews Castle utenfor Saint Andrews, Fife, Skottland.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Saint Andrews er en by i Storbritannia, Skottland, i Fife kommune, 15 kilometer sørøst for Dundee. Byen hadde 16 801 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Faktaboks

Uttale
sənt ˈændru:z
Også kjent som

Skotsk: Saunt Aundraes

Skotsk-gælisk: Cill Rìmhinn

Saint Andrews er en universitetsby og et golfmekka, og en tidligere fiskerihavn. Golfklubben The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews (R&A) og banen er berømt langt ut over landets grenser, og blir ofte betegnet som golfsportens vugge. Golfklubben ble stiftet i 1754, og i 1873 ble det første skotske mesterskapet spilt. University of St. Andrews ble grunnlagt i 1411 og er det tredje eldste i den engelsktalende verden og det eldste i Skottland. Studenter utgjør om lag en tredjedel av byens befolkning.

Saint Andrews er en malerisk by med restaurerte bygninger fra 1500- og 1600-tallet. Byen var i katolsk tid erkebispesete og Skottlands religiøse sentrum, og var derfor også sentrum for de viktigste hendelsene i den skotske reformasjonen. Domkirken og bispeslottet, som begge skriver seg fra 1100-tallet, ble forlatt etter at reformasjonen var gjennomført, forfalt og i dag finnes bare ruiner igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg