The English Concert

Artikkelstart

The English Concert er et britisk kammerorkester etablert i London i 1972, og er et verdensledende ensemble innenfor barokkmusikk. Kunstnerisk leder er fra 2007 cembalisten og dirigenten Harry Bicket.

Orkesteret var et av de første i Storbritannia som tok i bruk tidsriktige varianter av instrumenter. Repertoaret består av musikk fra tidsrommet 1600–1800, fra tidlig barokk til musikk fra Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozarts tid.

Orkesteret spiller i flere av de kjente konsertsalene i London, blant annet Wigmore Hall, Cadogan Hall og Royal Festival Hall, og turnerer mye både innenlands og utenlands.

Historikk

The English Concert ble etablert av cembalisten og dirigenten Trevor Pinnock, som ledet orkesteret fra cembaloet helt til 2003.

The English Concert var til å begynne med et kammerensemble på syv musikere, men ble etter hvert utvidet ettersom prosjektene krevde det. Det gjorde seg først bemerket med musikk av Johann Sebastian Bach og Georg Friedrich Händel.

Orkesteret spilte ved Promenadekonsertene i London første gang i 1980. De gjennomførte en stor turné i USA og Canada i 1983.

I 1983 ble The Choir of the English Concert etablert. Dette koret kom gradvis inn i fastere former, og førte til at The English Concert i større grad begynte å oppføre store messer og pasjoner. Medlemmene var håndplukkede korsangere, og på konsertene ble ofte solopartier besatt med medlemmer av koret.

Orkesteret gjennomførte i årene 1996–2001 et stort kirkemusikalsk prosjekt: Great Religious Works of the 18th Century. Først ut var Messias av Georg Friedrich Händel, og deretter fulgte en rekke av de mest berømte messene og pasjonene fra barokken og wienerklassisismen. Konsertene ble gitt i en rekke land, innbefattet USA og Japan.

Da Trevor Pinnock gikk av hentet The English Concert inn fiolinisten Andrew Manze. Han ledet orkesteret fra 2003 til 2007, og med ham gjorde det blant annet innspillinger for selskapet Harmonia Mundi.

Manze ble etterfulgt av Harry Bicket, og i senere år har orkesteret også hatt fruktbare samarbeidsprosjekter med musikere som Fabio Biondi, Rinaldo Alessandrini og Mahan Esfahani, og med sangere som sopranen Elizabeth Watts.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg