Mahler Chamber Orchestra

Artikkelstart

Mahler Chamber Orchestra er et kammerorkester grunnlagt i 1997 av dirigenten Claudio Abbado, oppkalt etter komponisten og dirigenten Gustav Mahler. Dirigenten Daniele Gatti er orkesterets kunstneriske rådgiver. Dirigenten Daniel Harding har en honorær stilling.

Faktaboks

Etymologi
engelsk «Mahler Kammerorkester»

Øvrige samarbeidspartnere er pianistene Leif Ove Andsnes og Mitsuko Uchida, fiolinisten Pekka Kuusisto og dirigenten Teodor Currentzis.

Historikk

Abbado etablerte Mahler Chamber Orchestra som et profesjonelt kammerorkester med musikere fra ungdomsorkesteret Gustav Mahler Jugendorchester, som han hadde etablert i Wien i 1986. Ved siden av Abbado var Daniel Harding sentral i å bygge opp orkesteret, som dirigent fra 1998, musikksjef 2003−2008 og førstedirigent 2008−2011.

Mahler Chamber Orchestra består av 45 musikere fra om lag 20 forskjellige nasjoner. De har administrasjon i Berlin, men ingen fast hjemmearena. Orkesteret er fast ved Lucerne Festival, hvor det både utgjør grunnstammen i symfoniorkesteret Lucerne Festival Orchestra og gir konserter for egen del. Orkesteret har ofte gitt konserter ved festspillene i Aix-en-Provence og Baden-Baden, foruten i Théâtre des Champs-Élysées i Paris og ved Promenadekonsertene i London. Repertoaret omfatter alle epoker.

Orkesteret har medvirket på flere prisbelønnede innspillinger. Leif Ove Andsnes var offisiell samarbeidspartner 2012–2015 både som pianist og dirigent, og sammen spilte de inn Ludwig van Beethovens verker for klaver og orkester etter over 70 offentlige fremførelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg