Sven Dufva er en av de mest kjente og elskede personer fra diktsyklusen Fänrik Ståls sägner. En enkel, men plikttro menig soldat som alene holder ei bru. «ett dåligt huvud hade han, men hjärtat det var gott», er diktets sluttlinje.

Sven Dufva av Albert Edelfelt. Falt i det fri (Public domain)

Lotta Svärd er en lojal soldathustru som har gitt navn til Lotte-bevegelsen.

Lotta Svärd av Albert Edelfelt. Falt i det fri (Public domain)

Fänrik Ståls sägner er en diktsyklus av Johan Ludvig Runeberg. Den utkom i to deler, i 1848 og 1860. Verket gjengir fortellinger fra krigen mellom Sverige/Finland og Russland i 1808 og 1809.

Fänrik Ståls sägner regnes som et finsk nasjonalepos, og flere av diktene er folkeeie. Boka er en av finsk litteraturs bestselgere, og den finske oversettelsen har solgt over 1 millioner eksemplarer.

Fänrik Ståls sägner har mer enn noe annet verk, muligens bortsett fra Kalevala, bidratt til å vekke finnenes fedrelandskjærlighet.

Diktsamlingens første dikt er en hyllest til Finlands land og folk som straks ble Finlands nasjonalsang: Vårt land, vårt land.

Diktene fortelles til en ung dikterstudent av den gamle veteranen Fänrik Stål. Fenriken, og den rammefortellingen som etableres av møtet mellom fenriken og studenten, presenteres i samlingens andre dikt.

Som for mange andre «historiske» dikt gjelder også for Fänrik Ståls sägner at den historiske virkeligheten som ligger til grunn for diktene, ikke er den avgjørende. Mange av diktene har historiske personligheter side om side med oppdiktede, og flere av episodene som skildres, har vesentlige trekk som ikke er basert på historiske fakta. Dette gjelder for eksempel diktene om Sandels ved Virta bro, Döbeln ved Juutas og Adlercreutz ved Siikajoki.

Runeberg gikk bevisst inn for å utelate alt som har sammenheng med menneskelig svakhet og begrensning, og la isteden vekt på heroiske momenter som kunne gi hans folk idealer og manende eksempler.

Runeberg har i «fänrikarna» med forkjærlighet skildret enkle mennesker som iblant kan være både komiske og ringeaktede, men som i avgjørende øyeblikk hever seg til sann heroisme.

Idealet om kollektiv heroisme og nasjonalisme introduseres i diktsamlingens tredje dikt, «Molnets broder»: Mer än leva, fann jag, var att älska, Mer än älska är att dö som denne.

Eksempler på folkelige helter er Sven Dufva, Trosskusken, Lotta Svärd og No: 15 Stolt. Verseform og stil er preget av enkelhet og folkelighet med til dels kjente ballade- og viserytmer.

Diktsyklusen ble oversatt til norsk av André Bjerke og utgitt på Stenersens forlag i 1944.

Diktene ble filmatisert først i 1910 og deretter i en mer kjent filmatisering i to deler i 1926.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.