Evanger kraftverk

Artikkelstart

Evanger kraftverk er et vannkraftverk i Vossovassdraget i Voss kommune, Vestland fylke. Det overføres også vann fra elva Ekso i Vaksdal kommune.

Det største magasinet for Evanger kraftverk er Holskardvatn (865,5–796 meter over havet) med en lagringskapasitet på 237 millioner kubikkmeter (m³). Nedbørfeltet er på 254 kvadratkilometer og det årlige tilsiget er på 701 millioner kubikkmeter.

Inntaksmagasin er Askjeldalsvatnet (805–750 meter over havet), og tilløpstunnelen ned til kraftverket er på hele 34 kilometer, som i sin tid var verdens lengste vanntunnel. Fallhøyden er på 770 meter. Maksimal ytelse på de tre aggregatene (peltonturbiner) er 330 megawatt (MW), midlere årsproduksjon 1377 gigawatt timer (GWh). Utbyggingen startet i 1963 og var fullført med sine fem byggetrinn i 1988. Første aggregat ble satt i drift i 1969.

Stasjonen ligger 1500 meter inne i fjellet i tettstedet Evanger. Den ene veggen i stasjonshallen er dekorert med en mosaikk utført av kunstneren Reidar Johan Berle. Kraftverket er eid av Eviny Fornybar AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Geir Thorsnæs

Eksingedalen ligger ikke i Vossovassdraget slik det kan se ut som i første setning i artikkelen Evanger kraftverk. Gjennom Eksingedalen renner Ekso til Eidsfjorden. Men det er riktig at noe av vannet øverst i Eksingedalsvassdraget er overført til Evanger kraftverk. kan du se på om dette kan omformuleres slik at det ikke står "vann fra vassdragene i Teigdalen og Eksingedalen i Vossovassdraget".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg