Evanger kraftverk

Evanger kraftverk er et vannkraftverk i Voss kommune, Hordaland. Kraftverket nytter vann fra vassdragene i Teigdalen og Eksingedalen i Vossovassdraget.

Det største magasinet for Evanger kraftverk er Holskardvatn (865,5-796 moh.) med en lagringskapasitet på 237 mill. m³. Nedslagsfeltet er på 254 km² og det årlige tilsiget er på 701 mill. m³.

Inntaksmagasin er Askjeldalsvatnet (805-750 moh.), og tilløpstunnelen ned til kraftverket er på hele 34 km, som i sin tid var verdens lengste vanntunnel. Fallhøyde er på 770 meter. Maksimal ytelse på de tre aggregatene (peltonturbiner) er 330 MW, midlere årsproduksjon 1377 GWh. Utbyggingen startet i 1963 og var fullført med sine fem byggetrinn i 1988. Første aggregat satt i drift i 1969.

Stasjonen ligger 1500 meter inne i fjellet i tettstedet Evanger. Den ene veggen i stasjonshallen er dekorert med en mosaikk utført av kunstneren Reidar Johan Berle. Kraftverket er eid av BKK, og er deres største kraftverk.

Kommentarer (1)

skrev Geir Thorsnæs

Eksingedalen ligger ikke i Vossovassdraget slik det kan se ut som i første setning i artikkelen Evanger kraftverk. Gjennom Eksingedalen renner Ekso til Eidsfjorden. Men det er riktig at noe av vannet øverst i Eksingedalsvassdraget er overført til Evanger kraftverk. kan du se på om dette kan omformuleres slik at det ikke står "vann fra vassdragene i Teigdalen og Eksingedalen i Vossovassdraget".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg