Faktaboks

Eugen Sänger

Eugen Albert Sänger

Født
22. september 1905
Død
10. februar 1964

Eugen Sänger var en østerriksk-tysk-amerikansk rompioner. Han blir omtalt som romfergens far.

Liv og virke

Sänger tok doktorgrad i ingeniørfag og fysikk ved Wiens tekniske universitet i 1931. Han flyttet deretter til Tyskland for å drive raketteksperimenter. Han ble i 1936 anmodet av den tyske stat om å lede en forskningsanstalt ved Trauen, der det ble eksperimentert med forskjellige rakettbrensler, som flytende hydrogen.

Fra slutten av 1930-årene arbeidet Sänger, og senere også matematikeren Irene Bredt som ble hans kone, med det teoretiske grunnlaget for en slags rakettdrevet, bemannet glidebombfly som skulle kunne nå New York ved å «sprette» på atmosfærens øverste lag. Prosjektet ble beskrevet i det hemmelige dokumentet Über einen Raketenantrieb für Fernbomber (datert august 1944), men måtte skrinlegges sommeren 1942 fordi Tysklands militære ledelse i stedet valgte å satse på utviklingen av V-1 og V-2.

Etter den annen verdenskrig arbeidet Sänger en stund i Frankrike, deretter atter i Tyskland. Tidlig i 1960-årene var han knyttet til utviklingen av ballistiske missiler i Egypt, men slo seg så ned i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg