Faktaboks

Eugène Jansson
Eugène Fredrik Jansson
Født
1862, Stockholm, Sverige
Død
1915, Skara, Sverige
Selvportrett
Maleri fra 1910.
Av .
Mann som løfter vekter med en arm
Løfter vekter med en arm, 1914.
Gutter på stranden
Gutter på stranden
Soloppgang over hustakene
Soloppgang over hustakene, 1903.

Eugène Jansson var en svensk maler. Han gjorde seg spesielt bemerket for sine by- og landskapsbilder som viste impulser både fra romantikken og samtidens postimpresjonisme og symbolisme.

Janssons karriere startet relativt konvensjonelt som elev av historiemaleren Edvard Perséus fra 1878 og ved Konstakademien i Stockholm i 1881–1882. Hans tidlige malerier var dominert av naturalistisk detaljerte stilleben og landskaper.

I årene som fulgte, involverte han seg i en modernistisk bevegelse av svenske kunstnere som kalte seg «Opponentene». Med unntak av Jansson selv bestod denne gruppen ellers hovedsakelig av malere som nylig hadde kommet hjem etter utdannelse i Frankrike. Inspirert av deres opposisjon mot den akademiske konservatismen endret han gradvis sin stil i en mer eksperimentell retning.

Fra rundt 1890 begynte Jansson å dyrke stemningsfulle, dypblå kvelds- og nattbilder, gjerne med motiver fra Stockholm, som markerte hans store gjennombrudd som kunstner. Disse bildene viste også en tydelig inspirasjon fra Edvard Munch. Etter 1905 gikk han over til figurmaleriet og malte i hovedsak badende eller gymnastiserende menn i sterkt dagslys. Dette sammenfalt med en vitalistisk bølge i nordeuropeisk kunst i den påfølgende tiden hvor Jansson var fremtredende med flere monumentale malerier av nakne atleter. Han døde brått av hjerneblødning i 1915.

Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Janssons malerier Storm, aften og Sommernatt (begge 1898).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Eugène Jansson

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg