Ernest Lawrence

Faktaboks

Ernest Lawrence

Ernest Orlando Lawrence

Uttale
lˈå:rəns
Født
8. august 1901
Død
27. august 1958
Av .

Artikkelstart

Ernest Lawrence var en amerikansk fysiker av norsk ætt (fra Lavrants i Seljord) som ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1939 for oppfinnelsen av syklotronen. Fra 1930 var Lawrence professor i fysikk ved University of California, og fra 1936 også direktør for The Radiation Laboratory, Berkeley, nå kalt The Lawrence Radiation Laboratory.

Lawrence var en av de første fysikerne som begynte å interessere seg for kjernefysiske akseleratorer. Mest kjent er han for oppfinnelsen av syklotronen (1931). For denne oppfinnelsen, for bidrag til videre utviklinga av denne og for bruken av denne til produksjon av radioaktive isotoper, fikk han i 1939 Nobelprisen i fysikk. Han bidro også til utviklinga av lineærakseleratoren.

Under andre verdenskrig arbeidde han med prosjekt for separasjon av uranisotopen 235U, noe som hadde stor betydning for utviklinga av kjernefysiske bomber.

Etter krigen var han engasjert med utviklinga av større akseleratortyper: synkrosyklotron og synkrotron. Han stod blant annet for bygginga av en 6 GeV synkrotron, den såkalte bevatronen, som på den tida var verdens største akselerator.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Torgeir D Teigum

"av norsk ætt (Lavrants, Seljord" er litt ufullstendig - mora til Ernests mor var fra Lom i Gudbrandsdalen (og het Gunda Garmosøygard, og - uten at det har med saken å gjøre - hennes mor var Knut Hamsuns søskenbarn).<br /><br />Ref: <br /><br />s. 337 i "Folkekunst" (Norsk Bygdekunstlag, 1949)<br /><br />jf. s. <br /><br />Mvh. Torgeir Dagfinn Teigum

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg