Wolfgang Kapp

Faktaboks

Wolfgang Kapp
Født
24. juli 1858, New York, USA
Død
12. juni 1922, Leipzig, Tyskland

Artikkelstart

Wolfgang Kapp var en tysk politiker. Han er mest kjent for det såkalte «Kapp-kuppet» i 1920, da han forsøkte å styrte den nyopprettede Weimarrepublikken.

Kapp var medlem av Riksdagen fra 1917 og stiftet samme år Vaterlandspartei («Fedrelandspartiet»). Etter det tyske keiserrikets tap i første verdenskrig og keiser Wilhelm 2s abdisering motarbeidet Kapp Weimarrepublikken. I mars 1920 gjorde Kapp, sammen med general Walther von Lüttwitz, statskupp i Berlin (Kapp-Putsch, norsk «Kapp-kuppet»), sammen med de paramilitære Freikorps-grupperingene. Han lot seg utnevne til rikskansler, oppløste Riksdagen og erklærte den sittende riksregjeringen, som flyktet til Dresden, for avsatt.

Kuppet endte med fiasko etter fem dager. Den tyske hærledelsen nektet å angripe kuppmakerne, men gjorde heller ikke mye for å hjelpe Kapp og hans medhjelpere. Det var til slutt arbeiderne i Berlin som fikk beseiret kuppmakerne. Arbeiderne gikk til generalstreik på oppfordring av den republikanske regjeringen og president Friedrich Ebert. Kapp flyktet til Sverige, men kom tilbake til Tyskland i 1922 for å stå til rette. Han døde i varetektsarrest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg