En tale mot biskopene
Sentralt i Sverres regjeringstid er konflikten med kirken. Det anonyme skriftet Tale mot biskopene må ha blitt til i kretsen rundt Sverre en gang mellom 1196 og Sverres død i 1202. Skriftet er et politisk og kirkerettslig forsvarsskrift for Sverres styre etter at paven hadde blandet seg inn i striden mellom Sverre og erkebiskop Eirik på erkebiskopens side. En tale mot biskopene, håndskriftet AM 114 a 4°.
En tale mot biskopene
Av .

En tale mot biskopene er et norsk politisk debattskrift fra rundt 1200, som hevder kongens makt over kirken. Det er skrevet på norrønt av en anonym prest, på vegne av kong Sverre.

En tale mot biskopene er et forsvarsskrift for en ikke navngitt konge (men som det av sammenhengen framgår at er Sverre), mot den norske geistligheten, først og fremst biskopene. Det er trolig skrevet kort tid etter at erkebiskop Eirik Ivarsson sørget for å få Sverre ekskommunisert (bannlyst) i 1194. Forfatteren forsøker å argumentere, blant annet med en rekke sitater fra kirkerett, for at bannlysingen av kongen ikke er rett.

Bevaring

Originaldokumentet er tapt, men En tale mot biskopene er bevart i en avskrift fra omkring 1320–1330. Dette håndskriftet er registrert i Den arnamagnæanske samling under navnet AM 114a, 4°.

Tittel

Noen «originaltittel» finnes ikke. Arni Magnusson kalte skriftet for «Oratio contra clerum Norvegiæ» (En tale mot presteskapet i Norge), mens Gerhard Schøning kalte det «Dissertatio contra clerum Norvegiæ» (Avhandling mot presteskapet i Norge). Historikerne Rudolf Keyser og P.A. Munch kalte skriftet for «Om den norske Kirkes Forhold til Staten». Tittelen «En tale mot biskopene» ble laget av Gustav Storm da han utga skriftet i 1885, og er siden blitt den mest utbredte. Også norrøne titler har blitt utarbeidet, som «Varnarrœða» (Advarsels-tale) eller «Varnaðarrœða mote klerkom» (Forsvarstale mot presteskapet).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg