Faktaboks

Ely
Uttale
ˈi:li
Ely-katedralen
Ely-katedralen er et eksempel på normannisk stil.

Ely er en liten by i Storbritannia, England, i grevskapet Cambridgeshire, og ligger på en høyde på vestbredden av øya Isle of Ely i elven Ouse, omlag 25 kilometer nordøst for Cambridge. Ely har 20 256 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Isle of Ely er 11 kilometer lang, 6 kilometer bred og ligger midt i myrlandet The Fens. Myrlandet når sjelden til mer enn 10 meter over havet, mens Isle of Ely når opp til 39 meter og rager derfor over det omkringliggende landskapet.

Byen Ely domineres av Ely-katedralen som hører til Englands mest praktfulle byggverk, men opprinnelig ble byen grunnlagt i 673 omkring et kloster nord på øya. Danske vikinger raserte klosteret i 870, men et benediktinerkloster ble bygget på ruinene av det gamle i 970. Katedralen ble påbegynt i 1083 og skipet, tverrskipet og tårnet er i normannisk stil. Tårnet er 215 meter høyt. Ely ble bispesete i 1109 og fikk bystatus i 1974.

Den moderne byen har forblitt en liten by der besøkende fra Cambridge og turister har gitt grunnlag for en rekke service- og serveringsbedrifter. Ely er også senter for lokal keramikkproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg