The Fens

Artikkelstart

The Fens er et marskland, et lavt og flatt landområde i Storbritannia, i det østlige England omkring bukta The Wash. Området har et areal på om lag 4000 kvadratkilometer og gjennomstrømmes av en rekke elver, blant annet Ouse, Nen, Welland og Witham. The Fens er et av Englands beste grønnsakdistrikter og leverer dessuten blomster, frukt, hvete og poteter. Store deler av det ligger under havets overflate.

Faktaboks

Uttale
fenz
Også kjent som

Fenlands

Historien om The Fens begynte for om lag ti tusen år siden da havet steg og Storbritannia ble en øy. The Fens er hovedsakelig en oversvømmet leireslette med enkelte innslag av høyereliggende områder, som Ely. Romerne dyrket området og allerede under romertiden begynte tørrleggingen, som nærmest ble fullført i perioden 1640–1840 under ledelse av nederlandske ingeniører. Den mest bemerkelsesverdige dreneringen var anleggelsen av Old Bedford River som renner fra Earith til Salter’s Lode, en strekning på 34 kilometer.

Enkelte områder er beholdt som myrland og tjener som fuglereservater. Wicken Fen på den østlige siden gir en indikasjon på hvordan hele regionen var før tørrleggingen tok til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg