Ely-katedralen
Ely-katedralen er et eksempel på normannisk stil.

Ely-katedralen er en katedral i Ely, Storbritannia. Arkitekten var sannsynligvis Alan of Walsingham. Kirken ble påbegynt i 1083 i romansk normannerstil, men er påbygd og delvis forandret flere ganger i løpet av de forskjellige etterfølgende stilperioder.

Omkring år 1180 ble langhuset, vesttårnet og tverrskipet fullført i romansk stil. Den øvre delen av koret (1234–1252) er i gotisk early English, og det vakre Lady Chapel og den store oktogonen med tak i strålehvelv (1322–1342) regnes som et av de mest vellykkede eksemplene på den såkalte decorated style. Oktogonen ble oppført over den kvadratiske korsmidten etter at det normanniske tårnet hadde styrtet ned, og er det mektigste sentralrommet i engelsk middelalderarkitektur.

Innvendig bidrar selve romutformingen med de mange diagonale aksene, sammen med de store vinduene og de rike, flytende masverksdekorasjonene, til å dekke over de presise skillelinjene mellom sentralrommet og de tilstøtende romelementene, hovedskip, transept og kor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg