Faktaboks

Else Berntsen Hughes

Else Berntsen Anfinsen

Else Berntsen

Født
6. januar 1938, Oslo
Død
10. februar 2002
Portrettbilde
Else Berntsen Hughes på verkstedet.
Portrettbilde
Av .

Else Berntsen Hughes var en norsk smykkekunstner. Sammen med sin første ektemann Paul Hughes startet hun i 1959 Studio Else & Paul. Deres slyngstøpte smykker fikk stor oppmerksomhet.

Studier og oppvekst

Else Berntsen Hughes vokste opp i en kulturinteressert familie. Hennes far var den anerkjente antikvitetshandleren Kaare Berntsen. I 1955 flyttet hun til London. Der studerte hun i årene 1955 til 1958 på gullsmedlinjen på London County Central School of Arts and Crafts. Der traff hun den fire år eldre gullsmeddesigneren Paul Hughes. I 1958 flyttet de til Oslo der de giftet seg samme år.

Etablering av Studio Else & Paul

Smykke
Brosje i sølv, designet og laget av Studio Else & Paul ca. 1959/1960.
Smykke

I 1959 flyttet de nygifte designerne til GranHadeland. Der etablerte de gullsmedverkstedet Studio Else & Paul. Samme år hadde ekteparet separatutstilling i Oslo Håndverks- og Industriforenings utstillingslokale Forum. I 1960 deltok de på den prestisjetunge utstillingen Triennalen i Milano i Italia. Der kjøpte Kunstindustrimuseet i Oslo et slyngestøpt armbånd i sølv til sine samlinger.

Slyngestøpte smykker

Allerede da ekteparet etablerte verkstedet var deres ønske og mål å lage rimelige hverdagssmykker for et bredere publikum, heller enn eksklusive smykker for det privilegerte mindretall. De gikk til innkjøp av en mindre slyngestøpemaskin som de installerte på verkstedet. Takket være pengestøtten fra Elses far lyktes de å realisere flere av sine drømmer.

Hroar Prydz og serieproduksjon

I 1962 kjøpte Kaare Berntsen grossistfirmaet og gullsmedbedriften Hroar Prydz. Tanken bak oppkjøpet var at gullsmedforretningen skulle fungere som agentur og underavdeling for ekteparets smykker. I 1964 ble Else og Pauls smykker tilrettelagt for serieproduksjon. Deres ansatte medarbeidere på Hroar Prydz laget støpeformer og støpte smykkene, mens de to kunne fokusere på design og administrasjon.

Kreative år

Smykke

Studio Else & Paul. Kombinert brosje/anheng i sølv. Modellnummer 332024. Høyde: 4,8 cm. Bredde: 5 cm.

Smykke

I 1967 kjøpe de Frydendal gård i Katugledalen i Asker. Hovedbygningen var i dårlig forfatning ved overtakelsen og derfor var de nødt å satte i gang med krevende restaureringsarbeider. Samtidig fikk de plass til eget verksted på gården for å utvikle nye modeller. Den kreative prosessen blomstret og produksjonen av nye smykker tok så smått av.

Fra sent i 1960-årene designet de to et stort antall smykker for breddemarkedet. Stor suksess fikk de i 1974 med sine rimelige bronsesmykker.

Vanskelige år

I 1981 døde Paul Hughes. For Else var det et hardt slag å miste ektemann og samarbeidspartner. Samtidig prøvde hun passe på virksomheten til Hroar Prydz. I 1987 ble gullsmedfirmaet besluttet oppløst.

Ny ektemann og gallerivirksomhet

Else Berntsen Hughes skisse til smykke, datert 1986.

Etter en tung periode møtte Else Berntsen Hughes Erik Anfinsen, en positiv idémaker og markedsfører. De giftet seg i 1984 og tre år senere etablerte de Frydendal Galleri-Verksted på Frydendal gård. Der hadde ekteparet verkstedutsalg for Studio Else & Paul og utstillinger med anerkjente norske og utenlandske kunsthåndverkere.

Rundt 1991 ble Frydendal solgt. Ekteparet kjøpte Roenland gård ved Randsfjorden der de etablerte Roenland galleri. På Roenland ble det utstilt både kunst og kunsthåndverk. Der hadde Else også et mindre atelier. Hun døde i 2002 etter en tids sykdom.

Separatutstillinger (sammen med Paul Hughes)

Bordskulptur

Else Berntsen Hughes bordskulptur i stein og sølv.

Bordskulptur
  • Forum, Oslo, 1959
  • Hans Hansen, København, Danmark, 1961
  • David-Andersen, Oslo, 1972

Kollektivutstillinger (sammen med Paul Hughes)

  • Ausstellung Norwegischer Kunsthandwerk, Kiel, Tyskland, 1969
  • Triennalen i Milano, Italia, 1960
  • Internationales Kunsthandwerk, Stuttgart, Tyskland, 1963
  • Norwegian Craftsmen Today, London, England, 1973

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2012). Studio Else & Paul, Samler & Antikkbørsen (5/2012)
  • Linder, Mats (2023). Norske smykker, Papiret Forlag
  • Opstad, Jan-Lauritz (1983). Ny norsk smykkekunst, C. Huitfeldt Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg