Faktaboks

Dronning Elizabeth-øyene

Queen Elizabeth Islands

Eureka
Ellesmereøya er den største av Dronning Elizabeth-øyene. På Ellesmereøya er det en kanadisk værstasjon kalt Eureka. Her er det svært lav temperatur og lite nedbør.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Devonøya
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Dronning Elizabeth-øyene er en øygruppe i Canada, i territoriene Nunavut og Northwest Territories, i det kanadiske polararkipelet.

Navnet er en fellesbetegnelse som i 1954 ble innført for samtlige øyer som ligger vest for Grønland og nord for Melville Sound, Barrowstredet og Lancastersundet. Dronning Elizabeth-øyene omfatter blant annet Ellesmereøya (den største og nordligste øya), Devonøya, Melvilleøya, Axel Heibergs land, Amund Ringnes' øy, Ellef Ringnes' øy, Cornwallisøya, Sverdrupøyene, Bathurstøyene og Parryøyene. Regionalt inndeles øygruppen i Ellesmereøya, Sverdrupøyene og Parryøyene.

Arealet er på 419 061 kvadratkilometer. Øygruppen har tynn bosetning. Befolkningen teller færre enn 400 individer (2006). Flere øyer har store isbreer og tundravegetasjon. Høyeste punkt er Mount Barbeau, 2616 meter over havet, på Ellesmereøya. Eneste permanent bebodde grender er Resolute på Cornwallisøya og Grisefjorden (Grise Fiord) og Alert på Ellesmereøya.

Øygruppen ble første gang sett av William Baffin i 1616 og gjenoppdaget av John Ross i 1818. De ble delvis undersøkt og kartlagt av Otto Sverdrup i årene 1898–1902.

Navnet ble gitt i 1953 etter dronning Elizabeth 2 av Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg