Thomas Fearnley (skipsreder)

Faktaboks

Thomas Fearnley
Uttale
fˈærnli
Født
16. januar 1880, Kristiania (nå Oslo)
Død
10. januar 1961, Oslo, begr. på Vår Frelsers gravlund

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Thomas Fearnley
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Thomas Fearnley var en norsk skipsreder, sønn av Thomas Nicolay Fearnley. Han var medinnehaver i rederifirmaet Fearnley & Eger fra 1908, seniorsjef fra 1921 til 1941, og medinnehaver i Fearnley & Astrup fra 1938. Han hadde på flere områder stor betydning for norsk skipsfart, bl.a. for utviklingen av linjefarten.

Thomas Fearnley var president i Norges Rederforbund fra 1918 til 1921. Under første verdenskrig og høsten 1939 spilte han en fremtredende rolle ved Norges forhandlinger med Storbritannia, hvor han var høyt ansett. Fearnley var delegert ved den økonomiske verdenskonferansen i London i 1933. Han var også svært aktiv som styremedlem i flere større selskaper også utenfor skipsfarten.

Som faren var Fearnley svært kunst- og sportsinteressert. Han opprettet i 1939 Thomas Fearnleys Bidrags- og Gavefond, som han etter hvert tilførte betydelig med penger. Han var medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC) fra 1927 til 1950, og satte i 1952 opp Fearnleys olympiske ærespris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Axel Scheel

I Store norske leksikons artikkel «Oslo-konsortiet» lyder det 2. avsnitt i kapittelet «Norsk Hydros emisjon i 1941»: «Thomas Fearnley, styremedlem i Norsk Hydro og nestformann i styret til Orkla, fikk oppgaven med å samle den norske investorgruppen, det vil si Oslo-konsortiet.» Burde ikke nærværende artikkel derfor - for i det minste å være oppdatert på dette forhold - ha med en kort opplysning om Thomas Fearnleys hovedrolle med hensyn til å danne Oslo-konsortiet MED LENKE til nettopp artikkelen «Oslo-konsortiet»? Mvh. Axel Scheel

svarte Stig Arild Pettersen

Hei, og beklager manglende svar på denne. Historiske, norske biografiartikler i SNL har ikke blitt prioritert utvidet, da disse personene som regel er godt dekket i Norsk biografisk leksikon. Ditt innspill tas med i betraktningen dersom artikkelen skal utvides. Mvh, redaktør Stig Arild Pettersen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg