Faktaboks

Elisabeth von Krogh
Født
31. mars 1947, Bergen
Bolle i keramikk

Elisabeth von Krogh. Bolle i dekorert keramikk. Trolig 1980-tallet.

Bolle i keramikk
Elisabeth von Krogh

Elisabeth von Kroghs krukker har varierte former og farger.

Av /KF-arkiv ※.

Elisabeth von Krogh er en norsk keramiker. Hennes krukker og vaser med fargerike mønster og forskyvninger av perspektivet har gitt henne stor anerkjennelse, både nasjonalt og internasjonalt.

Kunstnerskap

Elisabeth von Krogh har diplomeksamen fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1971. Siden hun etablerte eget verksted i Oslo i 1973 har hun arbeidet med keramikk på en skulptural og malerisk måte.

Hun er mest kjent for store, fargerike vaser og krukker i keramikk. De blir laget av rødleire i farger som brennes en av gangen. Teknikkene hun bruker er forskjellige; hun dreier, bygger opp for hånd eller former leiren i gipsformer. De monumentale arbeidene har en arkitektonisk stringens. Ved å holde fast ved vaser og krukker som formrepertoar definerer hun sine røtter i den eldgamle pottemakerkunsten. Samtidig har utformingen og dekor av arbeidene siden omkring år 2000 forankringer i den tidlige modernismens billedkunst.

Utvalgte utstillinger

Årsutstillingen 1986

Til Norske Kunsthåndverkeres Årsutstillingen 1986 laget hun fire elliptiske fat. Ellipsen var en utfordring, da keramikere ofte jobber med runde eller kvadratiske former. Tre av fatene ble dekorert med ornamentale motiver, som frukt og tigre. Det fjerde fatet, Blue suede shoes, avbildet Elvis Presley på en naturalistisk måte. Sammensetningen av motivene resulterte i et spennende møte mellom kitsch og populærkulturens plakatkunst.

Krukker

Til separatutstillingen Krukker på RAM Galleri i Oslo (2001) utførte Elisabeth von Krogh en kolleksjon monumentale krukker. De er alle laget for å skape synsbedrag. Formspråket er klassisk. Men i stedet for å lage en tradisjonell kuleform er objektene blitt laget nok så flate. Samtidig er krukkene dekorert med linjer og sirkler som forsterker den opprinnelig, tenkte formen. På den måten forsterkes det tredimensjonale uttrykket. I tillegg er krukkens åpning høyere i bakkant enn foran. Betrakterens oppfatning av perspektivet blir også tuklet med. En slik lek med farg og form plasserer von Krogh like mye i kunsthåndverkerens leir som billedkunstneren.

Kunstnerforbundet 2009

Til utstillingen på Kunstnerforbundet i 2009 utførte von Krogh en rekke arbeider der persepsjon var et gjennomgående tema. Serien Optica består av 42 veggobjekter. Hvert enkelt verk måler 29 centimeter i høyde, 20 centimeter i bredde og 6,5 centimeter i dybde. Det enkelte objekt forestiller en krukke i negativ relieff, men i stedet for å oppfatte formen som at den går innover, er det et synsbedrag der formen oppleves som at den går utover. Uttrykket er beslektet med Giorgio Morandis stilleben der mellomromsformer danner egne former og forståelsen over konvekse og konkave former blir satt spørsmål ved.

Utsmykninger

Von Krogh har utført flere utsmykninger. Til Drøbak skole utførte hun i 2001 en utsmykning med fliser av fisker, fugler og seilbåter i glaserte fliser, montert både inn- og utvendig. Hennes mest kjente utsmykning er Arrangement av fem krukker (1998) til avreisehallen på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Elisabeth von Krogh er innkjøpt av Nasjonalmuseet, Permanenten og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. I 1999 ble hun tildelt Kunsthåndverkprisen.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

 • «Ceramic works», Telemarksgalleriet, Notodden, 2016
 • «Ceramic works» Galleri Format, Bergen, 2011
 • Kunstnerforbundet, Oslo, 2009
 • «Vessels» RAM galleri, Oslo, 2001

Kollektivutstillinger (i utvalg)

 • «Leire i banken», Kunstbanken Hamar, 2018
 • «Contemporary Norwegian Crafts», Istanbul, Tyrkia, 2011
 • «Norwegian Highlights», Gallerie de Compagnie, Dordrecht, Nederland, 2003
 • «Kulør» Galleri F15, Moss, 1988

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Steinsvik, Guri mfl (1987). Elisabeth von Krogh : Elvis, Kunsthåndverk (25/1987)
 • Opstad, Jan-Lauritz (1989). En ny bevissthet: Norsk kunsthåndverk 1970-1990, C. Huitfeldt Forlag
 • Gali, André (2017). Insubordinate Creatures: Ellen Grieg and Elisabeth von Krogh, Norwegian Crafts
 • Nyaas, Tone Lyngstad (2009). Elisabeth von Krogh : Formal improvisasjon, Yggdrasil forlag

Faktaboks

Elisabeth von Krogh

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg