Ekebergrestauranten, restaurant i Oslo, i Ekebergskråningen på østsiden av byen. Regnes som den eldste bevarte funksjonalistiske bygning i Norge, bygd 1927–29. Arkitekt Lars Backer.

Restauranten har to etasjer med malte betongfasader og store vinduer. Den ligger med terrasser, murer og trapper i en vestvendt skråning med fin utsikt over byen.

Den første restaurantbygningen ble reist 1916, den var en trebygning som tidligere hadde vært Tiedemanns Tobaksfabriks paviljong på Jubileumsutstillingen 1914. Den ble gitt kommunen og oppført her. Den gamle bygningen ble revet da den nåværende restauranten ble oppført.

Den nye Ekebergrestauranten ble tegnet av Lars Backer og bygd 1927–29. Backer har også tegnet Skansen, bygd 1927, som ble regnet som det første funksjonalistiske bygg i Norge, men som ble revet i 1970. Ekebergrestauranten regnes som Norges eldste bevarte funksjonalistiske bygning. 

Restauranten var i mange år et meget populært dansested som ble drevet i regi av Oslo Folkerestauranter. Bygningen har hatt skiftende eiere; driften ble nedlagt 1997.

En påbegynt indre rivning ble 1998 stanset av Oslo kommune, og i flere år stod bygningen og forfalt. Den ble fredet i 2001, kjøpt av Christian Ringnes og Eiendomsspar sammen med restauratør Bjørn Tore Furset. Etter pietetsfull istandsetting og nyinnredning ble restauranten gjenåpnet i 2005.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.