Faktaboks

Offisielt navn
EKEBERGRESTAURANTEN AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Ragnhild Ousland
Styreleder
Bjørn Tore Furset
Ekebergrestauranten er Norges eldste bevarte funksjonalistiske bygg

Ekebergrestauranten er en restaurant i Oslo, i Ekebergskråningen på østsiden av byen. Den ble bygd i 1927–1929 og regnes som den eldste bevarte funksjonalistiske bygningen i Norge. Arkitekten var Lars Backer.

Restauranten har to etasjer med malte betongfasader og store vinduer. Den ligger med terrasser, murer og trapper i en vestvendt skråning med fin utsikt over byen.

Historie

Den første restaurantbygningen ble reist i 1916. Dette var en trebygning som tidligere hadde vært Tiedemanns Tobaksfabriks paviljong på Jubileumsutstillingen i 1914, og som ble gitt til kommunen og flyttet hit. Den gamle bygningen ble revet da den nåværende restauranten ble oppført.

Den nye Ekebergrestauranten ble tegnet av Lars Backer og bygd i 1927–1929. Backer tegnet også Skansen, som ble bygd 1927 og regnes som det første funksjonalistiske bygget i Norge, men som ble revet i 1970. Ekebergrestauranten regnes som Norges eldste bevarte funksjonalistiske bygning.

Restauranten var i mange år et meget populært dansested som ble drevet i regi av Oslo Folkerestauranter. Bygningen hadde skiftende eiere, og driften ble nedlagt i1997.

En påbegynt indre rivning ble stanset av Oslo kommune i 1998, og i flere år stod bygningen og forfalt. Den ble fredet i 2001, kjøpt av Christian Ringnes og Eiendomsspar sammen med restauratør Bjørn Tore Furset. Etter pietetsfull istandsetting og nyinnredning ble restauranten gjenåpnet i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
56.101 Drift av restauranter og kafeer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg