Norway Cup 2016
Av /NTB/Scanpix.
Flesteparten av de som spiller fotball i Norge er barn. For mange unge fotballspillere er Norway Cup årets fotballbegivenhet. Turneringen startet i 1972, og arrangeres Oslo i begynnelsen av august. Bergen Nord/Hovding-spiller Rikke Nygard vises her i aksjon mot Skedsmo under Norway Cup på Ekebergsletta i 2014.
/NTB Scanpix.

Norway Cup er, sammen med Gothia Cup i Sverige, verdens største fotballturnering for barn og unge mellom 6 og 19 år. Turneringen blir arrangert hvert år i uke 31, i Oslo, av Bækkelaget Sportsklub.

Faktaboks

Uttale
– kʌp

Siden 2015 har Norway Cup hatt mellom 1600 og 1800 deltagende lag, noe som gjør turneringen til verdens største i sitt slag. Rekorden kom i 2016 med hele 2199 lag, mye grunnet nye klasser for barn mellom seks og ti år med tre spillere på hvert lag. Som regel deltar det lag fra 50–60 nasjoner. Over 50 000 lag har deltatt i Norway Cups historie.

Norway Cup er blitt spilt hvert år siden 1972, med unntak av 1976, da den ble avlyst fordi klubben også arrangerte Oslo Cup i håndball.

Arrangementet

Norway Cup blir hvert år arrangert i uke 31 og spilles hovedsakelig på Ekebergsletta, men mange kamper spilles også andre steder i Oslo. Ett unntak var i 2011, da turneringen ble forskjøvet til å starte 31. juli og ende 6. august grunnet terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Da ble det også arrangert minnekonsert og rosetog.

Norway Cup hadde kvinnelige deltagere fra første stund, mens Norges Fotballforbund ikke anerkjente kvinnefotballen før i 1976. Finalen i den første turneringen i jenteklassen ble vunnet på straffesparkkonkurranse av Amazon Grimstad i en kamp mot Vestar.

Pokaler

Hvert år blir det utdelt en pokal til den beste norske klubben, og hvert tredje år blir det også utdelt en vandrepokal, Rolf Hofmos minnepokal, til klubben med de beste resultatene i turneringens tre siste år. Denne ble første gang vunnet av Start i 1978.

Kjente spillere

Mange kjente norske A-landslagsspillere har spilt Norway Cup. Gunn Nyborg, som spilte Norges første 110 kvinnelandskamper på rad, deltok på Dikemark Idrettsforenings guttelag de tre første årene i turneringen, fra 1972 til 1974. Heidi Støre spilte cupen første gang for småguttelaget for Råde, deretter for jentelaget til Sprint/Jeløy. Blant menn har blant annet landslagsprofiler som Erik Mykland, Ole Gunnar Solskjær og John Carew spilt Norway Cup.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg