Eiríkur Örn Norðdahl

Faktaboks

Eiríkur Örn Norðdahl
Født
1. juli 1978, Reykjavík

Artikkelstart

Eiríkur Örn Norðdahl er en av de mest produktive, allsidige og internasjonalt mest orienterte forfattere i moderne islandsk litteratur, og dessuten virksom som oversetter.

Eiríkur Örn er særlig kjent for avantgardepoesi, grenseutfordrende eksperimenter med konkret lyrikk, digital poesi og spoken word-happeninger. Han debuterte i 2001 med diktsamlingen Heilagt stríð (Hellig krig), og har siden utgitt ytterligere ni diktsamlinger, seks romaner og flere oversettelser. En stor del av hans poesi finnes bare på internett (forfatterens blogg og hjemmeside) eller som performance. Eiríkur Örn er også aktiv samfunnsdebattant, essayist og kronikør, både online og offline.

Forfatterens mangesidige talent utfolder seg på forskjellig vis i romanen Illska (dansk oversettelse: Ondskab), som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2014. Den er spekket med poesi, sakprosa av filosofisk, historisk og politisk innhold og metatekstuelle eksperimenter. Her utforskes ondskapens mangehånde uttrykksformer i fortid og samtid, i tanker, ord og gjerninger.

Bibliografi

Diktsamlinger

  • 2001 Heilagt stríð: runnið undan rifjum drykkjumanna (Hellig krig: stammer fra drankere)
  • 2002 Heimsendapestir (Verdens ende-pester)
  • 2003 Nihil Obstat
  • 2005 Blandarabrandarar (Hurtigmiksvitser)
  • 2007 Þjónn, það er Fönix í öskubakkanum mínum (Tjener, det er Fønix i mitt askebeger)
  • 2008 Ú á fasismann – og fleiri ljóð (Fy til fasismen – og flere dikt)
  • 2013 Hnefi eða vitstola orð (Neve eller vanvittige ord)
  • 2016 Plokkfiskbókin
  • 2017 Óratorrek: Ljóð um samfélagsleg málefni

Romaner

  • 2004 Hugsjónadruslan (Idealistisk skrap)
  • 2006 Eitur fyrir byrjendur (Gift for begynnere)
  • 2009 Gæska (Godhet)
  • 2012 Illska (Ondskap)
  • 2015 Heimska
  • 2018 Hans Blær

Essayer

  • 2010 Ást er þjófnaður (Kjærlighet er tyveri)

Oversettelser

  • 2010 Gift für Anfänger (Eitur fyrir byrjendur)
  • 2011 Booby, Be Quiet! (Collected essays in English)
  • 2011 IWF! IWF! OMG! OMG! (tysk)
  • 2012 Gift för nybörjare (Eitur fyrir byrjendur)
  • 2012 Ondskab (Illska)

Eiríkur Örns oversettelser

  • 2003 Michael Moore: Heimskir, hvítir karlar (Stupid White Men)
  • 2006 Anthony Booza: Eminem – ævisaga (The Life and Times of Eminem)
  • 2007 Anthony Horowitz: Heljarþröm (Axel Rider)
  • 2007 Handsprengja í morgunsárið (Håndgranat ved morgengry, diktoversettelser sammen med Ingólfur Gíslason)
  • 2007 Jonathan Lethem: Móðurlaus Brooklyn (Motherless Brooklyn)
  • 2007 131.839 slög með bilum (131.839 anslag med mellomrom, 90 dikt av 61 lyrikere)
  • 2007 Joanne Harris: Súkkulaði (Chocolat)
  • 2008 Jo Nesbø: Doktor Proktor og prumpuduftið (Doktor Proktors prompepulver)
  • 2008 Allen Ginsberg: Maíkonungurinn – valin ljóð (Maikongen – utvalgte dikt)

Priser

  • 2006 Ljóðstafur Jóns úr Vör (Jón úr Vörs lyrikkpris) for diktet "Parabólusetning" (Parabolsetning)
  • 2007 Lesesirkelen Krummis Rauða fjöðurin (Røde fjær) for erotisk diktning
  • 2008 Íslenska þýðingarverðlaunin (Den islandske oversetterpris) for Jonathan Lethem: Móðurlaus Brooklyn
  • 2012 Bókmenntaverðlaun bókaverslana (Bokhandlerprisen) for Illska
  • 2013 Íslensku bókmenntaverðlaunin (Den islandske litteraturprisen) for Illska

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg