Einar Ragnvaldsson

Faktaboks

Einar Ragnvaldsson
norrønt Einarr Torv-Einar
Levetid - kommentar
levde omkring 900

Artikkelstart

Einar Ragnvaldsson var en norsk høvding og jarlOrknøyene.

Einar var yngste sønn av Ragnvald Mørejarl og en navnløs frille. Han sikret seg herredømmet over Orknøyene på slutten av 800-tallet etter kamp med vikinger og etter strid med Harald Hårfagre, etter at Einar hadde drept Harald Hårfagres sønn Halvdan Hålegg som hevn for Halvdans deltakelse i drapet på faren Ragnvald Mørejarl. At Einar drepte Halvdan ved å skjære blodørn på ham, synes å være en feilaktig oppfatning som ble tatt opp i sagaene.

Ifølge sagatradisjonen overlot orknøybøndene odelen sin til Einar mot at han påtok seg å betale den boten Harald Hårfagre hadde lagt på orknøyfolket for drapet på sønnen hans. Det er mulig denne boten heller ble pålagt Einar personlig, men denne historien ble senere i middelalderen viktig for forståelsen av forholdet mellom bøndene, jarlen og kongemakten i Norge.

Einar Ragnvaldsson ble stamfar til orknøyjarlene. Han var stygg og enøyd, men så likevel bedre enn folk flest, forteller Orknøyingenes saga. Han fikk navnet Torv-Einar fordi han ifølge en usikker sagatradisjon innførte den skikk å skjære og brenne torv på de skogløse øyene. Denne metoden var trolig kjent før Einar kom til Orknøyene.

Han etterlot seg skaldevers, blant annet om hvordan Halvdan Hålegg døde og hvordan han drepte to danske vikinger. Det ser ikke ut til hans makt over Orknøyene ble utfordret i hans levetid. Vi vet ikke når han døde, men det var trolig rundt 930. Han etterlot seg tre sønner, og regnes som stamfar for de senere norrøne jarlene på Orknøyene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg