Eid kraftverk er et elvekraftverk i Sør-Aurdal kommune, Innlandet fylke. Kraftverket ligger i elva Begna, som inngår i Drammensvassdraget.

Demningen som danner inntaksbassenget hever vannspeilet med ti meter, samtidig som elveløpet nedenfor er senket. Dette medfører at man har innvunnet en brutto fallhøyde på 12,5 meter. De to like kaplanturbinene gir kraftverket en ytelse på 9,6 MW, mens kraftverket har en årsproduksjon på cirka 58 GWh. Det spesielle med aggregatene i Eid kraftverk er at det er gir-utveksling mellom turbin og generator.

Over damkrona på inntaksdemningen ved Eidsfossen er det anlagt en vei som er åpen for alminnelig ferdsel. Dammen er også forsynt med fisketrapp. Selve kraftstasjonen er sprengt inn i fjellet ved vestre elvebredd. Kraftverket ble satt i drift i 2000. Eier er Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg