Eduard Douwes Dekker

Faktaboks

Eduard Douwes Dekker

Multatuli

Uttale
dˈekker
Født
2. mars 1820, Amsterdam, Nederland
Død
19. februar 1887, Nieder-Ingelheim (i dag Ingelheim am Rhein, Rheinland-Pfalz), Tyskland

Eduard Douwes Dekker

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Eduard Douwes Dekker var en nederlandsk forfatter, som var kjent under pseudonymet Multatuli (latinsk for 'jeg har lidt mye').

Som embetsmann i Nederlandsk Ostindia fra 1838 til 1856 kom Dekker i opposisjon til kolonimyndighetene og tok til slutt avskjed, da han ikke ville være medansvarlig for utbyttingen av den innfødte befolkningenJava, som myndighetene av økonomiske hensyn så gjennom fingrene med.

Max Havelaar

Han forsøkte å tale de innfødtes sak ved sin penn og skrev romanen Max Havelaar (1860, filmatisert i regi av Fons Rademakers i 1976), som for en stor del er bygd på erfaringer fra hans embetsmannstid. Romanen er et kraftig oppgjør med nederlandsk kolonipolitikk og samtidig en bitende satire over den trangsynte og spissborgerlige kjøpsmannsånd i hjemlandet. Max Havelaar er blitt stående som et av de store romanverkene i nederlandsk litteratur.

Andre verker

Senere utgav Dekker den fingerte brevvekslingen Minnebrieven (1861) og samleverket Ideën (sju bind, 1862–1877), hvor han fremtrer som en forkjemper for arbeiderens sosiale rettferdighetskrav, et friere åndsliv og som en bekjemper av liberalismen. Til hans beste verker hører også Millioenenstudiën (1872).

I 1860-årene måtte han tilbringe en tid som landflyktig i Tyskland, der han også bodde sine siste leveår.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg