Dun Laoghaire–Rathdown

Dun Laoghaire-Rathdown er et lite fylke i Irland, ved Irskesjøen. Det hadde 218 018 innbyggere i 2016 og har et areal på 126 kvadratkilometer. Administrasjonssenter er Dun Laoghaire.

Faktaboks

Også kjent som

Irsk: Dún Laoghaire–Ráth an Dúin

Fylket ble opprettet i 1994 da Dublin fylke – som heller ikke den gang omfattet Dublin by – ble delt i tre nye fylker. Dun Laoghaire er det største befolkningssenteret i fylket, som ellers består av forsteder til Dublin langs kysten sørover fra byen, og like innenfor kysten. Mange av forstedene er blant de mest prestisjetunge stedene å bo i Dublin-regionen, og gjennomsnittlig inntekt og utdannelsesnivå er meget høyt. Dublins største universitet, University College Dublin, ligger i nordenden av fylket, nær Dublins bygrense.

Dun Laoghaire-Rathdown grenser til Wicklow i sørvest, til Dublin by i nord, og til det nye fylket South Dublin i vest. Selv om Dun Laoghaire-Rathdown formelt og juridisk har status som fylke, er det vanlig å betrakte de tre fylkene Dún Laoghaire – Rathdown, Fingal og South Dublin som ble opprettet i 1994, som Dublin-regionen. Området har svak, om i det hele tatt noen, fylkesidentitet annet enn som en del av Dublin. I populære lagidretter som gælisk fotball (G.A.A.), rugby og hurling, stiller det tidligere Dublin fylke fremdeles med felles lag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg