Faktaboks

Dun Laoghaire–Rathdown

Irsk: Dún Laoghaire–Ráth an Dúin

Dun Laoghaire-Rathdown er et lite fylke i Irland, ved Irskesjøen. Det hadde 218 018 innbyggere i 2016 og har et areal på 126 kvadratkilometer. Administrasjonssenter er Dun Laoghaire.

Fylket ble opprettet i 1994 da Dublin fylke – som heller ikke den gang omfattet Dublin by – ble delt i tre nye fylker. Dun Laoghaire er det største befolkningssenteret i fylket, som ellers består av forsteder til Dublin langs kysten sørover fra byen, og like innenfor kysten. Mange av forstedene er blant de mest prestisjetunge stedene å bo i Dublin-regionen, og gjennomsnittlig inntekt og utdannelsesnivå er meget høyt. Dublins største universitet, University College Dublin, ligger i nordenden av fylket, nær Dublins bygrense.

Dun Laoghaire-Rathdown grenser til Wicklow i sørvest, til Dublin by i nord, og til det nye fylket South Dublin i vest. Selv om Dun Laoghaire-Rathdown formelt og juridisk har status som fylke, er det vanlig å betrakte de tre fylkene Dún Laoghaire – Rathdown, Fingal og South Dublin som ble opprettet i 1994, som Dublin-regionen. Området har svak, om i det hele tatt noen, fylkesidentitet annet enn som en del av Dublin. I populære lagidretter som gælisk fotball (G.A.A.), rugby og hurling, stiller det tidligere Dublin fylke fremdeles med felles lag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg