Faktaboks

Også kjent som
Irsk: Átha Cliath Theas

South Dublin er et fylke i Irland, i provinsen Leinster. Fylket hadde 278 749 innbyggere i 2016 og har et areal på 223 kvadratkilometer. Byen Tallaght er fylkets administrasjonssenter. Høyeste punkt er Kippure, 757 meter over havet.

South Dublin ble opprettet som fylke i 1994 da Dublin fylke, som ikke omfattet Dublin by, ble delt i tre nye fylker. Fylket grenser til Wicklow i sørvest, til Kildare i vest, til Fingal og til Dublin by i nord, og til Dun Laoghaire-Rathdowni øst. Selv om South Dublin formelt og juridisk sett har status som fylke, er det fortsatt vanlig å betrakter de tre nye administrative enhetene som Dublin fylke. Tallagh er det befolkningsmessige tyngdepunktet i det vesle fylket, som fullt og helt består av forsteder og drabantbyer til hovedstaden Dublin. South Dublin fylke omfatter den sørvestre fjerdedelen av det gamle fylket. Jevnt over er dette den delen av storbyområdet som sliter tyngst økonomisk, og der det er og har vært størst sosiale utfordringer og problemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg