Faktaboks

Også kjent som
Irsk: Fhine Gall

Fingal er et fylke i Irland, ved Irskesjøen. Fylket hadde 296 214 innbyggere og et areal på 456 kvadratkilometer. Administrasjonssenteret er Swords.

Fylket ble opprettet i 1994 da Dublin fylke – som heller ikke den gang omfattet Dublin by – ble delt i tre nye fylker. Fingal omfatter om lag halve det gamle Dublin fylke i utstrekning og ligger nord og vest for byen. På vestsiden strekker Fingal seg sørover til elva Liffey, som utgjør den nye fylkesgrensen mot South Dublin. Ellers grenser Fingal mot Dublin by i sør, og mot Kildare ved Leixslip i sørvest. I nord og vest grenser Fingal til fylket Meath. Nordover fra Dublin har Fingal en 30 kilometer lang lyststrekning mot Irskesjøen.

Befolkningen vokser raskt, og gjennomsnittsalderen er lav. Utpendlingen til Dublin er høy, og til tross for at Fingal er et flatt og frodig lavlandsområde som står for om lag halvparten av landets grønnsakproduksjon, er området under sterkt press fra annen utvikling. Det økonomiske oppsvinget i Irland generelt og i Dublin spesielt har forsterket områdets karakter som forstads- og sovebyområde for hovedstaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg