Faktaboks

Dorota Masłowska
Født
3. juli 1983, Wejherowo
Dorota Masłowska, 2018
Dorota Masłowska, 2018
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Dorota Masłowska er en polsk forfatter som ofte omtales som den polske samtidslitteraturens enfant terrible.

Hun debuterte i 2002 med romanen Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną, (Den polsk-russiske krig under hvitt og rødt flagg), som ble det forrige tiårets største litterære sensasjon.

Masłowskas språk er sammensmeltning av moderne floskler fra TV og blader, og radikale slagord fra reklamekampanjer og blogger. Personene i tekstene hennes snakker en dårlig og smakløs utgave av polsk, som samtidig har et visst karnevalistisk og nihilistisk preg.

Debutromanen ble både en litterær skandale og en kultbok. Hovedpersonen Andrzej Silny og de andre personene i boken er tenåringer fra en liten by i Polen. De lever under den ubarmhjertige kapitalismen og er dømt til arbeidsledighet. Romanen er et kjølig blikk på livet til desorientert ungdom som lever fra fest til fest i en verden fylt med narkotika, sex og meningsløshet. Wojna polsko-ruska, som i stor grad kan sies å beskrive en narkorus, er slik både en polsk versjon av Trainspotting og en grotesk samfunnssatire.

I Paw Królowej (Dronningens påfugl) fra 2005 tar Masłowska et oppgjør med sine egne ubehagelige opplevelser i møte med polsk showbusiness. Hovedpersonen er en falmende rockestjerne, en høyst usympatisk karakter som blir et lett offer for medienes manipulasjon. Romanens form er interessant: forfatteren bruker konsekvent hiphopens rim og rytme, noe som gjør at teksten minner om en lang rap-låt. Språket er vulgært og primitivt, og tjener til å skrike ut enkle sannheter. Forfatteren har her brukt og samtidig radikalisert denne deformerte talemåten, som er fylt med språklig degenerasjon og grammatiske feil. Språket har blitt ekvivalent med virkeligheten: et skjevt, forferdelig speil som den polske samtiden må speile seg i.

Bøker

  • Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną (Den polsk-russiske krig under hvitt og rødt flagg, roman, forlaget Lampa i Iskra boża, 2002).
  • Paw królowej (Dronningens påfugl, roman, forlaget Lampa i Iskra boża, 2005).
  • Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku (To fattige rumenere som snakker polsk, teaterstykke, forlaget Lampa i Iskra boża, 2006).
  • Między nami dobrze jest (Det går bra med oss, teaterstykke, forlaget Lampa i Iskra boża, 2008).
  • Kochanie, zabiłam nasze koty (Kjære, jeg har drept kattene våre, roman, forlaget Noir sur Blanc, 2012).

Priser

  • Polityka Passport i 2002 for romanen Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną.
  • Nike Literary Award i 2006 for romanen Paw królowej.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg