Trainspotting er en britisk (skotsk) spillefilm fra 1996 regissert av Danny Boyle og med manus av John Hodge etter en roman av Irvine Welsh. Foto er ved Brian Tufano.

Handlingen finner sted i Edinburgh på slutten av 1980-tallet. Renton, spilt av Ewan McGregor, er den eneste i en vennegjeng av rusmisbrukere og dagdrivere som innerst inne ønsker å bli rusfri, få seg en jobb og leve et vanlig A4-liv. Andre sentrale roller spilles av Jonny Lee Miller, Ewen Bremner, Robert Carlyle og Kelly Macdonald. Filmmusikken vies stor plass i handlingen, og har bidrag fra artister som Underworld (som fikk en stor hit med låta Born Slippy), Blur, Pulp og Iggy Pop.

Filmen ble anklaget for å forherlige narkotika, med sine ironiske og humoristiske skildringer av misbruk. Den ble en stor kinosuksess i Europa, ble nominert til en Oscar for beste tilrettelagte manus og har siden oppnådd kultstatus. Boyle regisserte også de samme hovedrolleinnehaverne i oppfølgeren T2 Trainspotting (2017).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg