degenerasjon

Artikkelstart

Degenerasjon betyr utarting. Ordet brukes inne flere fagområder.

Faktaboks

Uttale
degenerasjˈon

Evolusjon

Ordet ble først brukt i presis mening i betydning «retrogresjon», motsatt «progresjon», om organer som er tilbakedannet eller tapt under artenes evolusjon, som for eksempel tennene hos fugler og bardehval, og øynene hos hulelevende dyr. Degenerasjon finnes også hos parasitter; mange har tapt organer og lever på andre organismer som utfører de tapte funksjonene.

Fosterutvikling

Degenerasjon brukes også om organer som blir redusert under utviklingen fra egg til individ. Mange insekter taper deler av larvekroppen under omdannelsen til voksent insekt. Amfibier kan tape halen, som under utviklingen av rumpetroll til frosk. Tidlig i fosterlivet er begge kjønns organer til stede hos fosteret, hos hvert av kjønnene undergår det motsatte kjønns organer degenerasjon.

Aldring og sykdom

Degenerasjon kalles også den tilbakegående fase i livsløpet, for eksempel ved aldersforandringer. I sykdomslæren brukes degenerasjon om forandringer i cellene og organene, med forskjellig kjemisk forløp og med forskjellige årsaker, for eksempel forgiftninger, betennelser, stråleskader, nedsatt blodtilførsel.

Andre fag

Ordet degenerasjon har tidligere blitt brukt også i antropologi, psykiatri og kriminologi. Det skulle finne sted en degenerasjon av menneskeslekten, med et økt antall mennesker med arvelige kroppslige og mentale defekter, såkalte degenerasjonstegn, og med slektens undergang som følge. Degenerasjonslæren ble avvist av genetikken og har i dag ingen vitenskapelig berettigelse. Det brukes nå mest i propagandistisk hensikt om personer som ikke er på høyde med sine forfedre, eller om kunst som ikke er på høyde med kunsten i fedrenes ungdom, og som tyder på et indre forfall hos opphavsmannen eller i tiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg