Dordrecht er en by i Nederland, i provinsen Zuid-Holland. Byen ligger ved elva Oude Maas, 18 kilometer sørøst for Rotterdam, og har 118 516 innbyggere (2017).

Dordrecht er ei stor elvehavn og har allsidig industri, blant annet skipsverft, metallurgisk og kjemisk industri. Byen har et gammelt bymiljø, med pittoreske bygninger, gårdsrom, porter, kaier og kanaler. Her ligger også ei storkirke (Grote Kerk) fra 1300-tallet, og bymuseet har berømte malerisamlinger.

Dordrecht ble grunnlagt i 1008 og fikk byrettigheter i 1220. Den var lenge en av de rikeste og fremste handelsbyene i Nederland; i løpet av 1600-tallet ble den overgått av Rotterdam. De forente provinsene holdt sin første stenderforsamling her i 1572, og den kalvinske kirkelæra ble fastlagt på Dordrecht-synoden (1618–1619). Den samme synoden dømte Jan van Oldenbarnevelt, «statens far» til døden og den store folkerettslærde Hugo Grotius til livsvarig fengsel.

Statsmennene, brødrene Jan de Witt og Cornelis de Witt var født i Dordrecht, i likhet med flere store kunstmalere på 1600-tallet: Ferdinand Bol, brødrene Aalbert Cuijp og Benjamin Cuijp, Nicolas Maes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.