Dollsteinhulen

Artikkelstart

Dollsteinhulen er en kjent fjellhule i det bratte fjellet Dollsteinen (227 moh.), på vestsiden av Sandsøya i Sande kommune, Møre og Romsdal, ca. 45 km sørvest for Ålesund. Hulen, som vender ut mot det åpne havet, har sin åpning ca. 60 meter over havflaten. Fra åpningen fører en trang tunnel inn til en rommelig grotte. I alt er det fem slike grotter innenfor hverandre, atskilt av trange passasjer. Hele hulen er ca. 180 meter lang og er gravd ut av brenninger da landet lå lavere enn i dag. Den har sannsynligvis vært bebodd av veidefolk i forhistorisk tid. Sagnet beretter at hulen fortsetter under havet til Skottland, og sagaen omtaler et besøk som Orknøy-jarlen Ragnvald gjorde i 1127 for å lete etter en skatt som skulle være gjemt i hulen.

Navnet. I middelalderen ble hulen kalt Dollhellir; første ledd er sannsynligvis norrønt Dollr som er utolket. Etter forekomsten ulike steder i Norge synes det å være et fjell- eller øynavn.

Kart

Dollsteinhulen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Tore Haraldsen Trollsaas

"Dol" kommer trolig fra det keltiske ordet Dol, som kan oversettes til "bord" eller "rundt bord". Historien om Ring-skatten i Dollsteinhulen går helt tilbake til år 542 i Wales og slaget i Camlan hvor kong Arthur ble såret og deretter søkte tilflukt med Ring-skatten på Dollsøy (Sandsøy).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg