Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

Artikkelstart

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) er et norsk direktorat som har ansvaret for forvaltningsoppgaver innenfor høyere utdanning, høyere yrkesfaglig utdanning og for kompetansepolitikk. Direktoratet ble opprettet 1. juli 2021, som en del av en større omorganisering av utdanningssektoren. Direktoratet ligger administrativt og politisk under Kunnskapsdepartementet. Sveinung Skule er ansatt som den første direktøren i direktoratet, som skal ha hovedkontor i Bergen.

Faktaboks

Også kjent som

HK-dir

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse består av de tidligere organene Kompetanse Norge og Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku), sammen med deler av Unit, som var direktoratet for digitale tjenester i utdanning og forskning. Deler av Norsk senter for forskningsdata (NSD) og Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) ble også overført til det nye direktoratet.

Regjeringens intensjon med omorganiseringen var å gjøre det lettere å se fagskoler, høyskoler og universiteter i sammenheng. I utdanningssektoren blir det nå tre store organer: HK-dir, NOKUT og et nytt tjenesteleveranseorgan som opprettes i 2022 vil ha ansvaret for de digitale tjenestene i sektoren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg