Nasjonalkoalisjonen av syriske opposisjons- og revolusjonskrefter

Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces (SNCORF); syrisk paraplyorganisasjon som samler opposisjonen mot Baath-regimet under borgerkrigen i Syria, etablert i Doha, Qatar 11. november 2012, med Moaz al-Khatib som leder. al-Khatib trakk seg fra stillingen i mars 2013, og ble i juli etterfulgt av Ahmad al-Jarba. Fra juli 2014 er Nasser al-Hariri koalisjonens generalsekretær.

Koalisjonen ble til etter press fra arabiske og vestlige støttespillere til det syriske opprøret, for å samle den splittede opposisjonen. En samling var ønskelig både for å styrke slagkraften i kampen mot regimet til Bashar al-Assad og for å kunne koordinere bistand til opposisjonen. Koalisjonen overtok dermed rollen til den inntil da internasjonalt anerkjente paraplyorganisasjonen Det syriske nasjonalrådet (Syrian National Council, SNC), som ikke fikk den nødvendige oppslutning, verken i Syria eller i utlandet. Nasjonalrådet bøyde seg for det internasjonale presset og gikk inn som en betydelig del av den nye koalisjonen, men forlot den i januar 2014 i protest mot at koalisjonen deltok i Geneve-konferansen om Syria.

En av oppgavene til koalisjonen, i tillegg til å forene politiske aktører, er å skaffe internasjonal støtte til Den frie syriske hær, Free Syrian Army (FSA), som samler en stor del av den militære motstandsbevegelsen.

Koalisjonen støttes av de ledende aktører i regionen, blant dem Egypt, Saudi-Arabia og Tyrkia; så vel som flere vestlige land, herunder USA. Golfrådet (GCC) anerkjente likeledes koalisjonen som representant for det syriske folket; det samme gjorde EU. I desember 2012 valgte Norge å anse koalisjonen som den legitime representant for det syriske folket. Samrådsgruppen Syrias venner (Friends of Syria) ga på sitt møte i Marokko i desember 2012, hvor Norge også deltok, koalisjonen sin anerkjennelse. I mars 2013 ble koalisjonen tilkjent Syrias plass i Arabiske liga. Norge inngikk i mai 2013 en intensjonavtale om støtte til den syriske opposisjonen gjennom koalisjonen.

Den syriske koalisjonen sammenlignes gjerne med det nasjonale overgangsrådet under opprøret i Libya 2011. Dette dannet regjering  etter Gaddafi-regimets fall. I mars 2013 valgte koalisjonen Ghassan Hitto som midlertidig statsminister, for å danne en opposisjonsregjering. Han ble i september etterfulgt av Ahmad Tumeh.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.