Nasjonalkoalisjonen av syriske opposisjons- og revolusjonskrefter, syrisk paraplyorganisasjon som har samlet særlig den politiske opposisjonen mot Baath-regimet etter opprøret i Syria; etablert i Doha, Qatar 11. november 2012.

Faktaboks

Også kjent som

Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces (SNCORF)

Den syriske nasjonalkoalisjonen sammenlignes gjerne med det nasjonale overgangsrådet under opprøret i Libya 2011, og den etablerte i 2013 en syrisk overgangsregjering i eksil. Etter hvert som krigen i Syria utviklet seg i regimets favør etter 2015–2016, mistet Nasjonalkoalisjonen gradvis sin innflytelse.

Historikk

Nasjonalkoalisjonen ble til etter press fra arabiske og vestlige aktører som sto bak det syriske opprøret, i den hensikt å samle den splittede opposisjonen. En samling var ønskelig både for å styrke slagkraften i kampen mot regimet til Bashar al-Assad og for å kunne koordinere bistand til opposisjonen. Koalisjonen overtok rollen til Det syriske nasjonalrådet (Syrian National Council, SNC). Dette hadde ikke lykkes i å oppnå den nødvendige oppslutning, verken i Syria eller i utlandet, men gikk inn som en betydelig del av koalisjonen, men forlot den i januar 2014.

Politikk

Hovedformålet for Nasjonalkoalisjonen var å arbeidet for regiskifte i Syria; å fjerne Bashar al-Assad og Baath-regimet med dets maktstruktur. Koalisjonen var motstander av dialog med Assad-regjeringen.

En av oppgavene, i tillegg til å forene politiske aktører, har vært å skaffe internasjonal støtte til Den frie syriske hær, Free Syrian Army (FSA), som har stilt seg bak Nasjonalkoalisjonen.

Støtte

Nasjonalkoalisjonen ble fra starten støttet av de ledende aktører i regionen, blant dem Egypt, Saudi-Arabia og Tyrkia; så vel som flere vestlige land, herunder USA. Golfrådet (GCC) anerkjente koalisjonen som representant for det syriske folket; det samme gjorde EU. I desember 2012 valgte også Norge å anse den som den legitime representant for det syriske folket.

Samrådsgruppen Venner av Syria (Friends of Syria) ga på sitt møte i Marokko i desember 2012, hvor Norge også deltok, koalisjonen sin anerkjennelse. I mars 2013 ble den tilkjent Syrias plass i Arabiske liga. Norge inngikk i mai 2013 en intensjonavtale om støtte til den syriske opposisjonen gjennom koalisjonen.

Etter hvert som den militære motstanden mot regimet ble slått tilbake, og den politiske motstanden mistet gjennomslagskraft, ble også den utenlandske støtten til Nasjonalkoalisjonen mindre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg