Nasjonalkoalisjonen av syriske opposisjons- og revolusjonskrefter

Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces (SNCORF); syrisk paraplyorganisasjon som samler opposisjonen mot Baath-regimet under borgerkrigen i Syria, etablert i Doha, Qatar 11. november 2012, med Moaz al-Khatib som leder. al-Khatib trakk seg fra stillingen i mars 2013, og ble i juli etterfulgt av Ahmad al-Jarba. Fra juli 2014 er Nasser al-Hariri koalisjonens generalsekretær.

Koalisjonen ble til etter press fra arabiske og vestlige støttespillere til det syriske opprøret, for å samle den splittede opposisjonen. En samling var ønskelig både for å styrke slagkraften i kampen mot regimet til Bashar al-Assad og for å kunne koordinere bistand til opposisjonen. Koalisjonen overtok dermed rollen til den inntil da internasjonalt anerkjente paraplyorganisasjonen Det syriske nasjonalrådet (Syrian National Council, SNC), som ikke fikk den nødvendige oppslutning, verken i Syria eller i utlandet. Nasjonalrådet bøyde seg for det internasjonale presset og gikk inn som en betydelig del av den nye koalisjonen, men forlot den i januar 2014 i protest mot at koalisjonen deltok i Geneve-konferansen om Syria.

En av oppgavene til koalisjonen, i tillegg til å forene politiske aktører, er å skaffe internasjonal støtte til Den frie syriske hær, Free Syrian Army (FSA), som samler en stor del av den militære motstandsbevegelsen.

Koalisjonen støttes av de ledende aktører i regionen, blant dem Egypt, Saudi-Arabia og Tyrkia; så vel som flere vestlige land, herunder USA. Golfrådet (GCC) anerkjente likeledes koalisjonen som representant for det syriske folket; det samme gjorde EU. I desember 2012 valgte Norge å anse koalisjonen som den legitime representant for det syriske folket. Samrådsgruppen Syrias venner (Friends of Syria) ga på sitt møte i Marokko i desember 2012, hvor Norge også deltok, koalisjonen sin anerkjennelse. I mars 2013 ble koalisjonen tilkjent Syrias plass i Arabiske liga. Norge inngikk i mai 2013 en intensjonavtale om støtte til den syriske opposisjonen gjennom koalisjonen.

Den syriske koalisjonen sammenlignes gjerne med det nasjonale overgangsrådet under opprøret i Libya 2011. Dette dannet regjering  etter Gaddafi-regimets fall. I mars 2013 valgte koalisjonen Ghassan Hitto som midlertidig statsminister, for å danne en opposisjonsregjering. Han ble i september etterfulgt av Ahmad Tumeh.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.