Det republikanske folkepartiet er Tyrkias eldste politiske parti, og gjennom en lengre periode på 1900-tallet det statsbærende partiet i landet. Det republikanske folkepartiet har gjennom hele sin historie stått for en sentrum-venstrelinje, en sterk, ikke-religiøs stat og utbredt statlig styring av økonomien. Det er i dag et sosialdemokratisk parti, medlem av Den sosialistiske internasjonale.

Faktaboks

Også kjent som

tyrkisk Cumhuriyet Halk Partisi, forkortet CHP

engelsk Republican People's Party

Det republikanske folkepartiet ble stiftet i 1923 som et ledd i dannelsen av den tyrkiske republikken, og dets første leder var Mustafa Kemal Atatürk. Etter Atatürks død i 1938 overtok Ismet İnönü som leder, og partiet måtte omstille seg fra å være eneste lovlige parti til å konkurrere om makten. Etter valgnederlaget i 1950 gikk partiet inn i en lengre periode som opposisjonsparti, til Inönü etter kuppet i 1960 kom tilbake som leder for en koalisjonsregjering i 1961. Under sin neste leder, Bülent Ecevit, gjennomgikk partiet en dreining mot venstre, og ble i likhet med andre tyrkiske partier forbudt av de militære etter kuppet i 1980.

Etter at partiet ble reetablert på begynnelsen av 1990-tallet spilte det lenge en underordnet rolle i politikken, til det fra og med valget i 2002 kom tilbake som det største av tre opposisjonspartier i nasjonalforsamlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg