Det republikanske folkepartiet

Det republikanske folkepartiet, tyr. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP). Tyrkias eldste politiske parti, og gjennom en lengre periode på 1900-tallet det statsbærende parti. Det republikanske folkepartiet ble stiftet i 1923 som et ledd i dannelsen av Den tyrkiske republikken, og dets første leder var Mustafa Kemal Atatürk. Etter Atatürks død i 1938 overtok Ismet İnönü som leder, og partiet måtte omstille seg fra å være eneste lovlige parti til å konkurrere om makten. Etter valgnederlaget i 1950 gikk partiet inn i en lengre periode som opposisjonsparti, til Inönü etter kuppet i 1960 tilbake som leder for en koalisjonsregjering i 1961. Under sin neste leder Bülent Ecevit gjennomgikk partiet en dreining mot venstre, og ble i likhet med andre tyrkiske partier forbudt av de militære etter kuppet i 1980.

Faktaboks

etymologi:
tyrkisk Cumhuriyet Halk Partisi

Etter at partiet ble reetablert på begynnelsen av 1990-tallet spilte det lenge en underordnet rolle i politikken, til det fra og med valget i 2002 kom tilbake som det største av tre opposisjonspartier i nasjonalforsamlingen.

Det republikanske folkepartiet har gjennom hele sin historie stått for en sentrum-venstrelinje, en sterk, ikke-religiøs stat og utbredt statlig styring av økonomien. Det er i dag et sosialdemokratisk parti, medlem av Den sosialistiske internasjonale.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg