Comité international des poids et mesures

Artikkelstart

Comité international des poids et mesures (CIPM), Den internasjonale komitéen for mål og vekt, er en utøvende komité for Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM). På engelsk heter komitéen The International Committee for Weights and Measures.

Faktaboks

Også kjent som

CIPM

Den internasjonale komitéen for mål og vekt

Engelsk: The International Committee for Weights and Measures.

CGPM er Meterkonvensjonens øverste organ, og møtes hvert fjerde år. CIPM representer CGPM mellom møtene og har ansvaret for å overvåke Meterkonvensjonens utøvende organ som er BIPM (Det internasjonale byrå for mål og vekt). Komiteen har den siste tiden kommet sammen to ganger i året.

CIPM består av 18 individuelle medlemmer som alle blir utpekt av CGPM. Medlemmene skal komme fra ulike medlemsland. CIPMs hovedoppgave er å fremme en enhetlig bruk av målenheter over hele verden.

Under komitéen er det igjen opprettet et antall konsultative komitéer, som dekker hvert sitt fagområde. Lederen av disse komitéene blir utpekt og er vanligvis medlem av CIPM. For tiden er ti slike komitéer i aktivitet.

De konsultative komitéene tar for seg de fremskritt som gjøres innen fysikk, og som kan ha en direkte betydning for metrologien. På den bakgrunn fremmes relevante forslag til CIPM. Innspill fra de konsultative komitéene kan i siste instans lede til en revisjon av SI-systemet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg